MEĐU IZMEĐU

MLEČNA ČOKOLADA BOLJA

248 pregleda

Čini se da postoji način da se poveća hranjiva vrednost mlečne čokolade bez žrtvovanja ukusa, pokazalo je istraživanje predstavljeno na konferenciji u SAD.

Kremasta, ukusna mlečna čokolada jedna je od omiljenih poslastica u svetu. Ali sa tim privlačnim ukusom dolazi i ogromna količina šećera i masti, što mlečnu čokoladu čini mnogo manje zdravom od gorke, crne čokolade.Ipak, čini se da postoji način da se poveća hranjiva vrednost mlečne čokolade bez žrtvovanja ukusa, pokazalo je istraživanje predstavljeno na konferenciji American Chemical Society 2020.

Novi, viši antioksidativni oblik mlečne čokolade može da se proizvede recikliranjem ostataka hrane koji bi inače otišli u otpad, poput kafe, odbačenih listova čaja i kore kikirikija.Ovi poljoprivredni otpadni proizvodi su zlatni minerali” antioksidanata, koji mogu da smanje upalu i zaštite od određenih hroničnih bolesti, tvrde istraživači sa Univerziteta Severna Karolina.Ideja za ovaj projekat započela je ispitivanjem različitih vrsta poljoprivrednog otpada na bioaktivnost, posebno kore kikirikija”, izjavila je Lisa Orl Din, profesorka nauke o hrani iz Severne Karoline i glavna istražiteljka ovog istraživanja.

Kožica kikirikija, koja se obično baca nakon što se kikiriki ispeče da bi se napravio maslac od kikirikija i drugi proizvodi, sadrži 15 odsto jedinjenja fenola (biljnih supstanci bogatih antioksidansima) po masi, utvrdio je njen tim.Meljući kožicu u prah i dodajući je mlečnoj čokoladi, istraživači su uspeli, ne samo da učine čokoladu hranjivijom, već i da prikriju gorak ukus antioksidantnih jedinjenja.Fenoli su vrlo gorki, pa smo morali da pronađemo način da to ublažimo”, rekla je Din.

Dokazi ukazuju na to da čokolada može da bude korisna za zdravlje, kao što je poboljšanje krvnog pritiska. Ali te prednosti najizraženije su kod crne čokolade, sa visokim procentom polifenola, biljnih mikronutrijenata i nižim procentom šećera i masti.Ipak, vrsta čokolade koju je razvio ovaj tim takođe bi mogla da bude ekonomičnija od crne čokolade, pružajući istu količinu mikronutrijenata po nižoj ceni, navodi Insajder”.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar