SRICANJE ISTORIJE

NOVA TAJNA IZ KUMRANA

722 pregleda

Četiri fragmenta svitaka sa Mrtvog mora, poznatih i kao Kumranski rukopisi, za koje se ranije mislilo da su prazni, sadrže skrivenu poruku koja je tek sada otkrivena. Kumranski rukopisi najstariji su sačuvani zapis hebrejske Biblije, a nastali su oko 100. godine pre nove ere.

Detaljno snimanje ovih fragmenata otkrilo je na njima slova, čak i uočljive reči, piše „Lajv sajens. Otkriće je nastalo gotovo slučajno, kada je Džoan Tejlor, profesorka na Kraljevom koledžu u Londonu, uveličavanjem primetila hebrejsko slovo L na jednom od njih.Tejlor kaže da je prvo mislila da joj se pričinjava, ali je onda pomislila kako možda i drugi fragmenti za koje se misli da su prazni, zapravo imaju izbledela slova.

Potpuno je uočljiva jedna reč, „šabat, i ona, ali i druga slova mogle bi biti ključ koji rešava misteriju ove tajne poruke – da se radi o biblijskoj knjizi proroka Jezekilja.


Kumranski rukopis (
Isarel Museum)

Daljim istraživanjem otkriveno je da jedan od četiri fragmenta sadrži četiri linije teksta, sa 15 ili 16 kompletno ili delimično sačuvanih slova.Potpuno je uočljiva jedna reč, „šabat, i ona, ali i druga slova mogle bi biti ključ koji rešava misteriju ove tajne poruke – da se radi o biblijskoj knjizi proroka Jezekilja. Da bi videla slova na fragmentima, od kojih su neki dugi samo jedan santimetar, morala je da koristi posebnu tehniku multispektralnog fotografisanja, koja se izvodi pomoću svetlosti različitih talasnih dužina, kao što su infracrveni ili elektromagnetski spektar. Tako je otkriveno da četiri fragmenta nisu prazna, već sadrže tekst na hebrejskom ili aramejskom.

Svici sa Mrtvog mora imaju više od 900 rukopisa, za koje se veruje da ih je napisala drevna jevrejska sekta Esena. Pošto su otkriveni u Kumranskim pećinama na Zapadnoj obali 1946. godine, do sada su detaljno proučeni i na njima su nađene verzije hebrejske Biblije, kalendari, astronomski zapisi i društveni zakoni.Za ove rukopise se već godinama vezuju brojne misterije, a otkriveno je da su neki, koji su kasnije pronađeni, falsifikati. Međutim, ovi koji su proučavani u poslednjem eksperimentu pripadaju originalnim zapisima, nađenim iskopavanjem u Kumranskim pećinama i nisu stigli preko tržišta antikviteta.


Kumranske pećine
(Wikipedia)

Fragmenti o kojima se radi u ovom istraživanju stigli su u Englesku kada ih je vlada Jordana, kojoj su pripadali, 1950. godine poklonila Ronaldu Ridu sa Univerziteta Lids da bi ih ispitivao. Sve do danas mislilo se da su prazni, pa su na njima rađena proučavanja fizičkog i hemijskog sastava.Ovo nije prvi put da su otkriveni natpisi na fragmentima Kumranskih rukopisa, za koje se mislilo da su prazni, jer je jedno takvo otkriće obelodanjeno 2018. godine.

Naučnici nisu jedinstveni u stavu kako su se rukopisi našli u Kumranskim pećinama, niti koje je njihovo jasno poreklo.Dok jedni naučnici tvrde da su ih napisali Eseni, drugi smatraju da su rukopisi nastali na različitim krajevima Bliskog istoka, te da su sakriveni u pećinama kako ne bi bili uništeni u ratu. Čak su postojale i teorije da su autori ovih spisa prvi hrišćani, te da se u njima nalaze i delovi Novog zaveta, a ne samo Starog.

Na njima su otkriveni zapisi na hebrejskom, aramejskom, nabatejskom, ali i grčkom jeziku. I otkriveni su sasvim slučajno, kada ih je pronašao jedan lokalni pastir.Takođe, oko vlasništva nad rukopisima spore se Jordan, Izrael i Palestina.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar