MEĐU IZMEĐU

PRVO ODMRZNUTO U SRBIJI

414 pregleda

Potvrđena prva trudnoća iz odmrznutog embriona – veliki uspeh kragujevačkih lekara.

Biomedicinski potpomognuta oplodnja, jedina je šansa za mnogobrojne parove u našoj zemlji da dobiju potomstvo. U Centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Kragujevcu, potvrđena je prva trudnoća iz odmrznutog embriona.Marija ima samo jednu želju – da postane majka. Iza nje i supruga stoje godine pokušaja i neodustajanja. Ispred njih, nova nada, trudnoća iz odmrznutog embriona.„Meni je ubačen sada jedan zaleđeni embrion, odnosno blasta. Ostala je još jedna, što znači da u nekoj bliskoj budućnosti, ako budem želela, mogu da ostvarim trudnoću, navodi Marija Vujiči.


Marija Šorak

Postupak krioembriotransfera, komforniji je za žene, jer smanjuje broj postupaka hormonskih stimulacija. Za njegovu uspešnost, kao i kod klasične vantelesne oplodnje, presudan je kvalitet ebriona.„Ukoliko je pacijentkinja dobila više jajnih ćelija, pa samim tim ima i veći broj dobrih, kvalitetnih embriona – oni se ne uništavaju, nego se čuvaju najčešće do nekog petog dana starosti i onda se metodom vitrifikacije zalede. Na ovaj način smo olakšali pacijentima da lakše dođu do trudnoće, objašnjava dr Marija Šorak iz Centra za BMPO KC Kragujevac.

Osvajanjem i te metode, kragujevački Centar, uz dobre uslove, opremu i kadar, dostigao je evropski standard.„Od septembra meseca, očekujemo 30 novih parova koji su potpuno pripremljeni za proces vantelesne oplodnje i da nije bilo epidemije korone, očekivali bi preko 150 do 160 parova, kako smo i planirali za 2020. godinu, ističe doc. Dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.Do sada su lekari u Kragujevcu od 93 postupka vantelesne oplodnje uspeli da ostvare trećinu trudnoća. Svaki novi pokušaj, nada je za novi život.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar