MEĐU IZMEĐU

SA ZVEZDA U NAŠE KOSTI

255 pregleda

Retke eksplozije zvezda proizvele su polovinu kalcijuma u svemiru, uključujući kalcijum koji se nalazi u našim zubima i kostima, navodi se u novoj studiji.

Jedinstvene eksplozije „supernova bogatih kalcijumom”, i dalje su misterija u naučnom svetu. Ali nedavno istraživanje omogućilo je prvi pravi pogled u poslednje mesece života ovakvih zvezda i njihovih eksplozija. Istraživači su nedavno detektovali SN 2019EXK, na 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje, koja je emitovala najviše kalcijuma u odnosu na sve zabeležene jedinstvene eksplozivne astrofizičke događaje te vrste.

„Posmatrajući šta se sa ovom zvezdom desilo u poslednjem mesecu pre nego što je stigla do kritičnog, burnog kraja, zavirili smo u ranije neistražen teren”, rekao je Vin Džejkobson Galan sa Sautvest univerziteta u Ilinoisu koji je vodio studiju.Džoel Šepard je primetio SN 2019EXK dok je posmatrao spiralnu galaksiju Mesije 100, koja se nalazi na 55 miliona svetlosnih godina od naše planete.Svetli prasak se pojavio kao narandžasta tačka, što ga je navelo da događaj prijavi istraživačima. U analizi su učestvovali naučnici iz različitih država.

Zvezde inače oslobađaju kalcijum, ali samo mala količina nastaje tokom njihovog sagorevanja.Ipak, supernove bogate kalcijumom, s druge strane, stvaraju ogromne količine kalcijuma u roku od svega nekoliko sekundi.Rafaela Marguti, viša autorka studije i docent fizike i astronomije sa fakulteta Vajnberg rekla je da „supernove, stremeći ravnoteži sa okolinom, oslobađaju energiju i da je upravo emisija kalcijuma efikasan način da se to postigne”.

Tim naučnika je utvrdio da je SN 2019EXK proizveo najviše kalcijuma ikada uočenog u događaju te vrste.Inače, teleskop Habl” zavirio je u ovu galaksiju u kojoj se desila eksplozija pre 25 godina, ali to je bilo pre eksplozije i nije registrovao događaj.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar