MEĐU IZMEĐU

STONOGA SA 1.306 NOGU

169 pregleda
SWNS/Profimedia

Novi rekorder: Duboko pod zemljom otkrivena prva prava stonoga” sa 1.306 nogu. Ili možda treba reći hiljadunoga…

Do otkrića nove stonoge sa 1.306 nogu, najveći broj nogu kod neke vrste bio je 750.Nova vrsta je Eumillipes persephone –eumillipes se prevodi kao istinski hiljadu stopala”, a persephone ili Persefona je grčka boginja podzemnog sveta. Stvorenje je pronađeno 60 metara ispod zemlje u rudarskoj bušotini u provinciji Istern Golfilds u Australiji.Na osnovu četiri dosad analizirana stvorenja, E. persephone ima do 330 segmenata na svom telu, i može da naraste do 0,95 milimetara u širinu i 95,7 milimetara u dužinu. Ova stonoga ima glavu u obliku konusa sa antenama, ali nema oči.

Pogledajte ilustracije:

„Njihovi izumrli preci su među najranijim životinjama koje su živele na Zemlji. Stonoge žive na ovoj planeti više od 400 miliona godina”, pišu istraživači u svom radu.E. persephone je prva poznata superizdužena stonoga iz Australije, i novi svetski rekorder po broju nogu – među životinjama”, takođe piše u istraživanju.Naučnici misle da je nova stonoga daleki rođak sa vrstom Illacme plenipes, koja je do sada držala rekord od 750 nogu. Illacme plenipesživi u centralnom regionu Kalifornije, i raste do dužine od samo 25 do 40 milimetara.

Pored toga što ima toliko nogu i nema oči, E. persephoneje takođe poznata po svom duguljastom izgledu u poput niti i ujednačenoj svetlo krem boji egzoskeleta.Dugo telo, više segmenata i mnogo nogu vrsti E. persephonepomažu da se efikasnije gura i kopa kroz zemlju, sugerišu istraživači.Još ima dosta nepoznanica o novoh vrsti – šta jede i, na primer, gde bi još mogla da živi.Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports, prenosi Science Alert.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar