TREĆI SMER

U KOME GRMU LEŽI MENTOR

2.474 pregleda

U međuvremenu su pred univerzitetske časnike stigle pritužbe da su još neki doktorati plagirani. Maca pojela jezik članovima akademske zajednice, verovatno i nekome od sadašnjih potpisanih prvoboraca za pravdu.


Stanko Stojiljković

Taman što se vanzemaljski virus primirio, kad grunuše istinoborci. Čak „nekoliko desetina univerzitetskih profesorapotpisaše se, kako jedan dnevni list saznaje, ispod žalbe „protiv odgovornih za doktorat Siniše Malog.

Ima li tu nečeg neobičnog? Ničeg, osim što se to dešava u svojevrsnom vremeplovu. (E za to je u nas nadležan Dečji pulmolog iz Kriznog štaba). Poslali su, dakle, u poštansko sanduče: „univerzitetskim organima. I tako su nastavili da zlorabe kultni film počivšeg Akire Kurosave.

Nekoliko godina niko (ili poneko) od potpisnika nije se usuđivao na takav korak u vreme prethodnog rektora beogradskog, kada se prvi put posumnjalo da je sadašnji ministar finansija, koji tada nije imao ovo zvanje, plagijator. Da li je sadašnji rektor(ka), prethodno prorektor(ka), ijednom javno zapitala svoga preteču na tom položaju zašto ništa ne preduzima? A kada se javno oglasila tim povodom?

Odmotovanje AriJADninog klupčeta započelo je tek kada je sadašnja čelnica zasela u slavnu Dositejevu stolicu. I ni pomena da je prethodeće rukovodstvo u Kapetan-Mišinom zdanju išta preduzimalo, a od pre sve se briše. Stuštila se oluja i Siniši Malom oduzet je lane nedodeljeni doktorat.

Utvrdili smo, dakle, gradivo, iako ima još nerasvetljenih pojedinosti u rečenom zamešateljstvu.

U međuvremenu su pred univerzitetske časnike stigle pritužbe da su još neki doktorati plagirani. Maca pojela jezik članovima akademske zajednice, verovatno i nekome od sadašnjih potpisanih prvoboraca za pravdu. (Istinu prepuštamo filozofima da je podrobno rastumače). Moje višekratno upozorenje na izvesne slučajeve u društveno-humanističkim naukama, neki članovi univerzitetskog tela nazvali su zlonamernim. Ostali su otćutali tih nekoliko minuta.

Otkuda ponovo ovolika revnost da se nastavi preganjanje sa Sinišom Malim, a da se neke druge prijave za plagiranje ne rešavaju? Čime će to „nekoliko desetina univerzitetskih profesora opravdati? Šta na ovo kaže najgrlatiji Akademik koji tako žustro vojuje za „akademsko poštenje (namerno stavljeno pod navodnike)? Možda ćemo odgovor dobiti od (nadležnog) tela zaduženog da ispita zašto se najstariji srpski univerzitet spropoštava na Šangajskoj listi?

(U Trećem smeru sve je to razjašnjeno „kad je grmilo – navodnici su opravdani napisani – s nedvosmislenim iskazom da je plagijat plagijat, čak i kad je jedna jedina ključna rečenica iz tuđeg dela prepisana. A mentor se uporno u grmu skriva).

Možete da me pratite bez tamnih naočara i kožnog mantila:

https://galaksijanova.rs/beograd-ukoso-u-sangaju/?script=lat

https://galaksijanova.rs/neznanom-doktoratu/?script=lat

https://galaksijanova.rs/uspon-i-pad-beograda/?script=lat

https://galaksijanova.rs/iz-softvera-djavo-viri/?script=lat

https://galaksijanova.rs/ping-pong-neplagijat/?script=lat

https://galaksijanova.rs/beogradsko-neispadanje/

O autoru

administrator

Ostavite komentar