MEĐU IZMEĐU

„CRNE RUPE” SA POJASOM

274 pregleda

Naučnici iz Instituta za fiziku gravitacije Maks Plank u Nemačkoj i Univerziteta Aveiro u Portugaliji otkrili su da oko crne rupe, zbog jake zakrivljenosti prostora, treba da se nalaze svetlosni prstenovi iznad horizonta događaja.

Fizičari su predstavili dokaz teoreme prema kojem crne rupe u ravnotežnom stanju imaju najmanje jedan svetlosni prsten. Da bi to dokazali, nisu koristili jednačine u okviru neke određene teorije gravitacije, već su primenjivali univerzalniji topološki pristup. Takav model omogućava da se uzmu u obzir alternativne teorije gravitacije i reši problem prisustva svetlosnih prstenova kod široke klase crnih rupa. Istraživanje je objavljeno u časopisu „Fizikal rivju leters.

Rotirajuća crna rupa treba da ima dva svetlosna prstena. U jednom od njih svetlost se kreće u zatvorenoj orbiti u pravcu koji se podudara sa pravcem rotacije crne rupe, a u drugom – u suprotnom smeru. Osim toga, rezultati istraživanja pokazuju da silueta ili senka crne rupe uvek treba da bude veća od same crne rupe.

Naučnici navode da dokaz teoreme ima nekoliko pretpostavki, od kojih je jedna odsustvo gravitacionog polja daleko od crne rupe. Međutim, u svemiru koji se širi postoji kosmološka konstanta koja stvara slabo gravitaciono polje u bilo kojoj tački svemira. Istraživači u budućnosti planiraju da provere kako bi to moglo da utiče na dokaz ove teoreme.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar