MEĐU IZMEĐU

100 GODINA MILANKOVIĆA

452 pregleda

Ove godine obeležava se jubilej – sto godina teorije o klimatskim promenama Milutina Milankovića, a tim povodom udruženje koje nosi njegovo ime organizuje čitav niz događaja.

U nikad izazovnijem trenutku, kada je globalno zagrevanje jedno od najvažnijih planetarnih tema, u Beogradu se obeležava jubilej: Sto godina Milankovićeve teorije o klimatskim promenama – Sinergija dostignuća prethodnog i izazova narednog stoleća.Pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Udruženje Milutin Milanković, 17. i 18. novembra, organizuje međunarodni skup posvećen naučnom doprinosu Milutina Milankovića oličenom u njegovoj teoriji o klimatskim promenama.

Cilj celokupnog programa jeste da se obeležavanjem stogodišnjice od objavljivanja Milankovićeve Matematičke teorije toplotnih pojava izazvanih Sunčevim zračenjem u Parizu sagledaju dostignuća i trasiraju dalji pravci primenjenih istraživanja u vezi sa ublažavanjem posledica klimatskih promena i vremenskih ekstrema u narednih 100 godina.U pripremi i realizaciji obležavanja jubileja uključeni su mnogobrojni domaći i strani univerziteti i naučne institucije, kao i istaknuti pojedinci koji se bave istraživanjima Milankovićeve teorije. Svečanom i stručnom skupu kao centralnim događajima prethodiće tematske izložbe, promotivna predavanja i radni sastanci u saradnji sa kulturnim centrima i stručnjacima iz Austrije, Francuske i Mađarske, kao i međunarodni kolokvijum „Milanković u Budimpešti, koji će se održati u Budimpešti, u Mađarskoj.

U Beogradu će ovim povodom biti otkrivena ploča o proglašenju Univerziteta u Beogradu za mesto od istorijskog značaja za razvoj fizičkih nauka, upravo zahvaljujući radovima Milutina Milankovića posvećenim teoriji o klimatskim promenama, a u Starom Slankamenu, kao mestu od značaja za samu teoriju, biće organizovana poseta lesnim profilima.

(Izvor CPN)

O autoru

administrator

Ostavite komentar