MEĐU IZMEĐU

5.000 GODINA NEKUD ZURI

252 pregleda

Živeo je oko 50 godina, imao je sivu razbarušenu bradu i bledo plave oči – koje kao da posmatraju nešto u daljini.

Čovek širokih grudi koga su nazvali Ludvig, živeo u je u severnoj Evropi pre nekih 8.000 godina.Ovo je prva rekonstrukcija ljudskog lica od ostataka pronađenih pre desetak godina u Švedskoj kod Kanaljordena – zagonetnog arheološkog nalazišta na kom su negde oko 6000 godina pre nove ere, životinjske i ljudske kosti raspoređene po kamenoj ploči u centru malog jezera.


Rekonstrukcija lobanje

Kanaljorden se našao na naslovnim stranama kada su istraživači 2018. godine objavili izveštaj o ovom nalazištu. Tada je otkriveno da su u nekim lobanjama pronađeni ostaci drveta – što znači da su neke od njih bile postavljane na kolac.Rekonstrukciju lica naručio je Šarlotenborgs, muzej-dvorac iz grada Motala, u kome će Ludvig biti izložen. Hana Grafman, iz muzeja iz Motale, kaže da njegovo ime nije baš autentično za mezolit – kom je pripadao. Ime je dobio po Ludvigu Virihu, prvom vlasniku dvorca.

Iskopavanja u Kanaljordenu trajala su od 2009. do 2014. godine. Nalazište pripada skandinavskom mezolitu, periodu kada su se poslednji lednici povukli iz regiona, i kada su lovci počeli da se okupljaju u grupe.Ostaci u Kanaljordenu posebno su zanimljivi jer, za razliku od drugih skandinavskih mezolitskih sahrana, na ovom mestu su pre oko 6.000 godina p.n.e, posmrtni ostaci devet muškarada i žena, položeni u jezero, zajedno sa lokalnim životinjama.

„Izgleda kao da se ljudi i životinje, na simboličan način, međusobno dopunjuju, rekao je Halgren.Istraživači su uspeli da izoluju DNK iz šest od devet lobanja, što im je pomoglo da utvrde boju kože, kose i očiju pojedinaca.Za razloku od Ludviga, koji je svetle puti, DNK jedne ženske lobanje, koja će sledeća biti rekonstruisana, ukazuje da su i njene oči bile plave, ali da je imala tamniju kožu, što svedoči o genetičkoj složenosti Skandinavije tog doba.

(Izvor RTS)

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar