MEĐU IZMEĐU

7 DECENIJA U DOKUMENTIMA

269 pregleda

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu obeležava 6. novembra 2020. godine 70 godina od svog osnivanja.

Muzej je osnovan 1950. godine sa specijalizovanim zadatkom da sistematski štiti, sakuplja, naučno obrađuje, afirmiše i publikuje jednu izvanredu bogatu oblast srpskog kulturnog nasleđa, prvobitno istorijskog a kasnije i savremenog, kao što je to primenjena umetnost i dizajn.


Radomir Stević Ras (plakat)

Izložba 704 – 70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu bazirana je prevashodno na dokumentarnom materijalu preko koga se dokumentuje i istorizuje rad Muzeja od osnivanja 1950. godine sve do kraja druge decenije 21. veka. Kao i mnogi drugi domaći i svetski muzeji, Muzej primenjene umetnosti je prošao nekoliko različitih etapa razvoja i delovanja. Svaka od etapa je, kroz određeni diskurs Muzeja, odražavala složene odnose promenljivih realnih praksi primenjene umetnosti i dizajna, a u fonu provokacija iz sfere kulture, društva i politike. Na izložbi je putem dokumentarne građe, vezane pre svega za izložbenu i programsku delatnost, prikazana istorija Muzeja, kao i širi muzeološki i istorijsko-umetnički aspekti njegovog delovanja.


Margaret Tačer na otvaralju izložbe „Englesko srebro
1980.

Prvi segment izložbeDokumenta prikazauje istorijat i hronologiju delovanja Muzeja. Kroz dokumetnovanje negovanog programskog identiteta i kontinuiteta delovanja Muzeja tokom 70 godina, pokazaće se širok dijapazon delatnosti, raznorodnost kolekcija i različite manifestacije, izložbe, ličnosti i događaji. Drugi segment izložbe, Muzejski plakat, sastoji se od izabranih muzejskih plakata koji, kao veoma indikativan i komunikativan vid grafičkog dizajna, uverljivo ilustruju raznorodnu i raznoliku delatnost Muzeja tokom 70 godina postojanja i rada.

Izložba 704 – 70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu koja je pripremljena ovim povodom biće otvorena za posetioce od četvrtka 12. novembra 2020. u posebnom režimu uz poštovanje svih mera zaštite u toku pandemije. 

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar