TREĆI SMER

8 ILI 12 x, IZABERITE!

3.369 pregleda
GALAKSIJA-glava02

Za nepune dve godine 8 ili 12 eseja iz „Galaksije – elektronske ili štampane – osvanulo je u čuvenim svetskim naučnim časopisima. Štampanim ili elektronskim; s recenzijom ili s preporukom.


Stanko Stojiljković

Koliko je to?

Na prvi pogled, ne uklapa se u računsku radnju – množenje. Zašto? Kad pomnožite 8 ili 12 x na engleskom ili na engleskom x 8 ili 12, ispadne manje od očekivanog proizvoda. Kako?

Za nepune dve godine 8 ili 12 eseja iz „Galaksije – elektronske ili štampane – osvanulo je u čuvenim svetskim naučnim časopisima. Štampanim ili elektronskim. S recenzijom ili s preporukom.

Imajte na umu, poštovani čitaoci, da u rukama držite naučni magazin. Šta je to? Naučnopopularni časopis ženskog imena na visokim potpeticama, s probranim temama i vrhunskim autorima. Bez recenzije, i bez preporuke.

Međunarodni led probio je prof. dr Rajko Bukvić s člankom „Čije su arapske cifre, koji je dospeo u najveću bazu društveno-humanističkih nauka u Amsterdamu (više od četiri i po miliona naučnih časopisa). Kod najmoćnijeg izdavača naučne literature na planeti – „Elzevira.

Ubrzo su se još dva pojavila u jednom od najboljih filozofskih dvomesečnika – Philosophy Now (VB i SAD). Oba s potpisom prof. dr Predraga Slijepčevića: „Flora ili Mona Liza i „Astrobiološka mačka.

Naposletku je Milan D. Nešić zaređao sa pet svojih članaka – Ni početka ni kraja, Veliki prasak Božije delo, Tamna energija (i Ajnštajnovo E=mc2), Paradoks mase i Poreklo mase kod Ajnštajna (nešto drugačije naslovljenim na engleskom) – u jednom od dva najčitanija elektronska časopisa sa otvorenim pristupom, ViXrA, čija je preteča nadaleno znani ArXiV. Ali se nije završilo sa 5 u 1, jer je četiri preuzeo poznati elektronski časopis Semantic Scholar, čiji je izdavač proslavljeni Alen institut za veštačku inteligenciju iz SAD (u avgustu prošle godine obuhvatio 173 miliona naučnih radova).

Koliko je to, najzad, kad se pomnoži?

Baš mnogo, i više od toga. I za „Galaksiju i za jugoslovensko-srpsku nauku. Ako me sećanje ne vara, nijedno glasilo na srpskohrvatskom jeziku (i umirućoj ćirilici), posvećeno promišljanjima domaćih naučnika i stručnjaka, nikada to nije ostvarilo! Sad „Galaksiju mirne duše možeš ugasiti, reče mi jedan prijatelj.

(Da li će neko od nadležnih da navrati u Treći smer i usput se obraduje? Ne verujem, i do sada su pazili da ovde ne zalutaju, niti da nam ijedan dinar udele. Zato ih molimo da čestitke ne šalju, nismo još prikucali poštansko sanduče).

(Prekšio sam vlastito pravilo, uzvratićete mi da to nikome ne smeta u Trećem smeru. Kako sam drugačije mogao da izvestim 200.000 Galaksijinih čitalaca u celom svetu do kojih ne stiže štampani izdanje? Jednstavno: preneo sam svoju kolumnu iz najnovijeg štampanog broja da bih se baš svima pohvalio).

A šta sve ima u martovskom izdanju, pogledajte OVDE.

O autoru

administrator

Ostavite komentar