ТРЕЋИ СМЕР

8 ИЛИ 12 x, ИЗАБЕРИТЕ!

GALAKSIJA-glava02

LOGO GALAKSIJE

За непуне две године 8 или 12 есеја из „Галаксије – електронске или штампане – освануло је у чувеним светским научним часописима. Штампаним или електронским; с рецензијом или с препоруком.


Станко Стојиљковић

Колико је то?

На први поглед, не уклапа се у рачунску радњу – множење. Зашто? Кад помножите 8 или 12 x на енглеском или на енглеском x 8 или 12, испадне мање од очекиваног производа. Како?

За непуне две године 8 или 12 есеја из „Галаксије – електронске или штампане – освануло је у чувеним светским научним часописима. Штампаним или електронским. С рецензијом или с препоруком.

Имајте на уму, поштовани читаоци, да у рукама држите научни магазин. Шта је то? Научнопопуларни часопис женског имена на високим потпетицама, с пробраним темама и врхунским ауторима. Без рецензије, и без препоруке.

Међународни лед пробио је проф. др Рајко Буквић с чланком „Чије су арапске цифре, који је доспео у највећу базу друштвено-хуманистичких наука у Амстердаму (више од четири и по милиона научних часописа). Код најмоћнијег издавача научне литературе на планети – „Елзевира.

Убрзо су се још два појавила у једном од најбољих филозофских двомесечника – Philosophy Now (ВБ и САД). Оба с потписом проф. др Предрага Слијепчевића: „Флора или Мона Лиза и „Астробиолошка мачка.

Напослетку је Милан Д. Нешић заређао са пет својих чланака – Ни почетка ни краја, Велики прасак Божије дело, Тамна енергија (и Ајнштајново E=mc2), Парадокс масе и Порекло масе код Ајнштајна (нешто другачије насловљеним на енглеском) – у једном од два најчитанија електронска часописа са отвореним приступом, ViXrA, чија је претеча надалено знани ArXiV. Али се није завршило са 5 у 1, јер је четири преузео познати електронски часопис Semantic Scholar, чији је издавач прослављени Ален институт за вештачку интелигенцију из САД (у августу прошле године обухватио 173 милиона научних радова).

Колико је то, најзад, кад се помножи?

Баш много, и више од тога. И за „Галаксију и за југословенско-српску науку. Ако ме сећање не вара, ниједно гласило на српскохрватском језику (и умирућој ћирилици), посвећено промишљањима домаћих научника и стручњака, никада то није остварило! Сад „Галаксију мирне душе можеш угасити, рече ми један пријатељ.

(Да ли ће неко од надлежних да наврати у Трећи смер и успут се обрадује? Не верујем, и до сада су пазили да овде не залутају, нити да нам иједан динар уделе. Зато их молимо да честитке не шаљу, нисмо још прикуцали поштанско сандуче).

(Прекшио сам властито правило, узвратићете ми да то никоме не смета у Трећем смеру. Како сам другачије могао да известим 200.000 Галаксијиних читалаца у целом свету до којих не стиже штампани издање? Једнставно: пренео сам своју колумну из најновијег штампаног броја да бих се баш свима похвалио).

А шта све има у мартовском издању, погледајте ОВДЕ.

О аутору

Stanko

Оставите коментар