MEĐU IZMEĐU

„ADIDASOVA” TESNA KOŽA

323 pregleda
1. Luis Suares (Vikipedija)

Fudbaler „Barselone” Luis Suarez, NBA zvezda Demijan Lilard i košarkašica Njeka Ovgumike nalaze se među prvim sportistima na svetu koji dobijaju novu „kožu”. Ona je plave ili tamno braon boje, prijanjaće uz postojeću, i omogućiće im da se tokom treninga i takmičenja osećaju udobnije i da ostvaruju bolje rezultate na terenu.

Praktično, ljudska koža i ovo
sportsko odelo postaju jedno.

Ovo je deo tehnološkog ostvarenja kompanije „Adidas” koja je u saradnji sa američkom agencijom za svemirske programe NASA stvorila najmodernije sportsko odelo, „alfaskin”. Projekat na kom se godinama radilo u laboratorijama širom sveta, usavršen je uz upotrebu tehnologije „Aramis”, kojom je Nasa istraživala spoljašnje delove svemirskih letelica. Reč je o trodiemnzionalnom mapiranju objekata, uz pomoć kamera i senzora koji se pomeraju i skupljaju informacije brzinom od čak 500 frejmova po sekundi.

Inženjeri „Adidasa” su to iskoristili za „skeniranje” sportista, kada su se merili njihovi pokreti, analizirao svaki detalj, i stvoren je proizvod kojim se ponose. „Osećaj kada navučem ,alfaskin` je isti kao kada vezujem pertle na kopačkama pre izlaska na teren. To me fokusira na ono što me čeka i spreman sam da pružim maksimum”, rekao je Luis Suarez, urugvajski napadač iz redova „Barselone”.

Eliminiše trenje (Vikipedija)

Najveći napredak u odnosu na ranije slične proizvode je u najmodernijem kinetičkom dizajnu, koji eliminiše šavove, trenje ili bilo šta što može da omete sportiste tokom pokreta. Praktično, ljudska koža i ovo sportsko odelo postaju jedno. Pritom, o inovativnosti govori i podatak da je u izradi materijala uključena specijalna vrsta tkanina sa titanijumom i trdodimenzionalnim aluminijumskim sferama koje hlade telo i održavaju optimalnu temperaturu.

„Kada nosim ,alfaskin`osećam se kao da nosim odelo superheroja i kao da mogu da uradim sve što poželim na terenu”, istakao je Demijan Lilard, bek NBA kluba Portland trejlblejzers.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar