MEĐU IZMEĐU

AINS SLAVI DVE DECENIJE

517 pregleda

Svečana skupština održava se u sredu (26. septembar) u 12 sati u svečanoj dvorani Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Akademija inženjerskih nauka Srbije u sredu (12 sati) obeležava dvadeset godina svečanom skupštinom u svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu (Bulevar kralja Aleksandra 73). Nauglednije naučno društvo u nas, posle Srpske akademije nauka i umetnosti, ulazi u svoju treću deceniju postojanja bez krova nad glavom i bez stalne adrese! Svoje brojne skupove organizuje upravo na Građevinskom, a sedište ima na Mašinskom fakultetu. Da li je sazrelo vreme da dobije svoje stalno boravište?

Znamenje AINS-a

Osnovana je 15. janauara 1998. pod imenom Inženjerska akademija Jugoslavije (IAJ) ili Srbije i Crne Gore, ako ćemo iskreno, jer su se ostale republike uveliko razdružile od istoimene države. Naime, na pomenutoj skupštini Saveza inženjera i tehničara Jugoslavije (SITJ) ustanovljena je kao posebna jedinica. U matičnoj komisiji za utemeljenje nalazili su se istaknuti naučnici i stručnjaci inženjerskog usmerenja: prof. dr Momir Đurović, prof. dr Radomir Simić (jedini živi osnivač danas), prof. dr Borivoje Mišković, prof. dr Jovan Todorović, akademik Miomir Vukobratović, prof. dr Dimitrije Tjapkin, dr Milan Mitrović i prof. dr Vladimir Trifunović.

Skup eminentnih inženjera i naučnika
predstavlja u Srbiji jedinstven „forum znanja
i iskustva” u svim oblastima inženjerstva.

Za prvog predsednika izabran je akademik Miomir Vukobratović, svetski priznato i poznato ime u robotici, a za potpredsednika prof. dr Momir Đurović. Već tada su uspostavljena četiri odeljenja (mašinske nauke, elektrotehničke nauke, građevinske i rudarske nauke i tehnološke i metalurške nauke). Kasnije su pridodata još dva. Sekretaro su postali: prof. dr Jovan Todorović, prof. dr Dimitrije Tjapkin, prof. dr Mile Ivković i Milan Mitrović, a generalni sekretar je postao Miodrag Sekulović.

Sada Akademija inženjerskih nauka Srbije ima (AINS) 119 redovnih (među kojima su i članovi SANU), 77 dopisnih, sedam počasnih i 69 inostranih članova, izabraninih u „članstvo po visokim naučnim i stručnim kriterijumima, tajnim glasanjem”, autori velikog broja naučnih i stručnih radova, projekata, patenata i drugih oblika tehničkih i naučnih rešenja publikovanih i priznatih u zemlji i inostranstvu.

Zdanje Građevinskog fakulteta (Vikipedija)

Rečeni skup eminentnih inženjera i naučnika predstavlja u Srbiji jedinstven „forum znanja i iskustva” multidisciplinarnog karaktera u svim oblastima inženjerstva, sa ostvarenjima koja nadaleko prevazilaze druge pojedinačne naučne, inženjerske i slične institucije. Dotični časnici delaju u šest odeljenja: biotehničke, građevinske, elektrotehničke, mašinske, rudarsko-geološke i tehnološke, metalurške i nauke o materijalima. Ostim toga, okupljaju se u međuodeljenske odbore koji se bave određenim multidisciplinarnim pitanjima opšteg ili zajedničkog značaja: za nacionalne tehnološke platforme Srbije, za energetiku, za međunarodnu saradnju, za obrazovanje, za hranu i za publikacije.

Na predstojećoj svečanoj skupštini upriličiće se, omaž prvom predsediku akademiku Miomiru Vukobratoviću, podsetiće se kako je Akademija inženjerskih nauka osnovana (akademik Radomir Simić), dodeliće se zahvalnice zaslužnim članovima i organizacijama i uručiće se diplome novoizabranim članovima AINS-a.

Akademijom inženjerskih nauka Srbije predsedava prof. dr Branko Kovačebić , a generalni sekretar je prof. dr Miloljub Smiljanić.

Vuk Živković

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar