MEĐU IZMEĐU

AJKULA SVINJSKE GLAVE

490 pregleda
Newsflash

Veoma retka vrsta morskog psa-prasca opažena je u moru oko italijanskog ostrva Elbe. Strogo je zaštićen i sve češće je gost na Jadranu.

U moru blizu luke Darsena Medikea u gradu Portoferaio na talijanskom ostrvu Elba mornari su uočili jezivo biće koje ih je doslovno preplašilo – kad su ga izvadili na kopno, i dalje nisu mogli da dođu sebi od šoka – pred njima je bilo nešto nalik morskom psu, ali imalo je lice koje ih je podsećalo na – svinju!Iako su zabezeknuti mornari prvo mislili kako gledaju u neku bizarnu vrstu mutanta, životinja je vrlo brzo identifikovana kao veoma redak morski pas – pas prase (Angular royghshark– Oxynotus centrina), objavio je engleski list The Mirror.

Fotografije spomenutog morskog psa postale su pravi hit na društvenim mrežama, a Juri Tiberto iz Elba akvarijuma izjavio je za lokalne medije da, iako vrlo retko, ipak nije nemoguće da se taj morsi pas spazi i u blizini lokalnog stanovništva.Zovu ga i svinjskom ribom jer ispušta zvukove, nešto poput groktanja, kad se izvuče na kopno… U moru toskanskog arhipelaga, koji ima tako bogatu bioraznolikost, nije retkost da se pronađe ovo biće. Mogu sa sigurnošću da kažem da često dobijam izveštaje o svinjskim ribama koje su završile u lokalnim ribarskim mrežama. Neko vreme pokušavao sam da zadržim jednu ovde u akvarijumu, ali ubrzo sam odustao jer sam video da je to vrsta koja se jednostavno ne prilagođava zatočeništvu”, izjavio je Juri Tiberto.

Ovaj morski pas, poznat po širokoj, spljoštenoj glavi i debeloj, tupoj njušci, živi u istočnom Atlantskom okeanu i Sredozemlju. Sve češće je i gost u Jadranskom moru gde je strogo zaštićen. Može da poraste maksimalno do 150 santimetara dužine, a živi na dubinama većim od 100 metara i hrani se jajima morskih mačaka.

(Izvor B92)

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar