МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АЈКУЛА СВИЊСКЕ ГЛАВЕ

Newsflash

Newsflash

Веома ретка врста морског пса-прасца опажена је у мору око италијанског острва Елбе. Строго је заштићен и све чешће је гост на Јадрану.

У мору близу луке Дарсена Медикеа у граду Портофераио на талијанском острву Елба морнари су уочили језиво биће које их је дословно преплашило – кад су га извадили на копно, и даље нису могли да дођу себи од шока – пред њима је било нешто налик морском псу, али имало је лице које их је подсећало на – свињу! Иако су забезекнути морнари прво мислили како гледају у неку бизарну врсту мутанта, животиња је врло брзо идентификована као веома редак морски пас – пас прасе (Angular royghshark– Oxynotus centrina), објавио је енглески лист The Mirror.

Фотографије споменутог морског пса постале су прави хит на друштвеним мрежама, а Јури Тиберто из Елба акваријума изјавио је за локалне медије да, иако врло ретко, ипак није немогуће да се тај морси пас спази и у близини локалног становништва.Зову га и свињском рибом јер испушта звукове, нешто попут гроктања, кад се извуче на копно… У мору тосканског архипелага, који има тако богату биоразноликост, није реткост да се пронађе ово биће. Могу са сигурношћу да кажем да често добијам извештаје о свињским рибама које су завршиле у локалним рибарским мрежама. Неко време покушавао сам да задржим једну овде у акваријуму, али убрзо сам одустао јер сам видео да је то врста која се једноставно не прилагођава заточеништву”, изјавио је Јури Тиберто.

Овај морски пас, познат по широкој, спљоштеној глави и дебелој, тупој њушци, живи у источном Атлантском океану и Средоземљу. Све чешће је и гост у Јадранском мору где је строго заштићен. Може да порасте максимално до 150 сантиметара дужине, а живи на дубинама већим од 100 метара и храни се јајима морских мачака.

(Извор Б92)

 

О аутору

Stanko

Оставите коментар