MEĐU IZMEĐU

AJKULA VEGETARIJANAC

3.580 pregleda
Čekićara (Vikipedija)

Desetogodišnje istraživanje Kalifornijskog univerziteta usmereno na ponašanje i migraciju ajkula ukazalo je na manju vrstu ajkule čekićare koja je u stanju da preživi i razmnožava se hraneći se morskom travom i biljkama sa morskog dna, uprkos tome što se smatralo da se isključivo hrani mesom.

Studija koju vodi dr Samanta iz Instituta za biologiju mora ispitivala je vrstu sadržaja u probavnom sistemu uhvaćenih grabljivica. Na opšte iznenađenje naučne zajednice, više od 60 procenata činio je biljni sadržaj. Da bi se do kraja razjasnilo da li su uhvaćene čekićare slučajno progutale morsku travu ili to spada u njihov redovan jelovnik, istraživači su ih tri nedelje hranili dajući im 90 procenata biljne hrane i deset procenata hrane životinjskog porekla.

Kasniji testovi krvi dokazali su da su te ajkule zaista u stanju da vare morsko bilje u sklopu redovne ishrane. U krvi je pronađen enzim beta-glukozidaze koji je u stanju da razloži celulozu. Zapaženo je da jedinke te podvrste čekićara, čija su staništa mahom uz obalu Pacifika, imaju istu strukturu digestivnog trakta kao i njihovi mnogo poznatiji, veći rođaci koji žive na većim dubinama i hrane se isključivo mesom.

Rezultati su objavljeni na godišnjem sastanku Društva integrativne i komparativne biologije u Kaliforniji, na kome je dr Li sa kolegama iznela stav da valja preispitati ulogu manjih rođaka ajkula čekićara u održavanju ekosistema priobalja, budući da je studija dovela u pitanje njihov način ishrane i preživljavanja.

(Nataša Goati, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar