MEĐU IZMEĐU

AJKULOM PROTIV KORONE

230 pregleda
Afp

Savršeno oružje za borbu protiv koronavirusa pronađeno u imunitetu morskih pasa, ali…

Savršena zaštita čoveka od koronavirusa možda leži u proteinima imunološkog sistema morskih pasa, otkrili su naučnici.Proteini slični antitelima pronađeni u imunitetu morskog psa mogu postati prirodni ubica bolesti kovid-19, koji ne samo da sprečavaju virus, već i njegove različite varijante, poput najnovije varijante omikron što se trenutno širi svetom.

„Ti proteini, poznati kao VNAR-ovi, deset su puta manji od ljudskih antitela, što ih čini dovoljno sitnima da se mogu zavući u sve ćoškove i pukotine u koje se ljudska antitela ne mogu zavući, kaže Aron Libo, profesor patologije sa Univerziteta Viskonsin-Medison koji je pomogao u izradi studije.Libo i njegov tim otkrili su tri VNAR kandidata, koji su uspešno zaustavili virus da ne inficira ljudske ćelije.Ipak, naučnici su istakli da ti VNAR-ovi neće biti dostupni kao preventivni lek tokom pandemije novog koronavirusa, ali se pripremaju za borbu s budućim epidemijama virusa.

„Veliki problem jeste broj koronavirusa koji su na putu da se pojave kod čoveka. Ono što mi radimo jeste priprema arsenala VNARlekova koji bi se mogli korisititi za buduće epidemije SARS-a. To je svojevrsno osiguranje za budućnost, ističe Libo. Naučnici su testirali VNAR proteine na SARS-CoV-2 virusu i pseudovirusu koji se ne može replikovati u ćelijama. To im je omogućilo da suze VNARkandidate koji bi se mogli koristiti kao lekovi u budućnosti.

Jedan VNARprotein, koji s enaziva 3B4, čvrsto se veže za urez na šiljatom proteinu novog koronavirusa, koji se nalazi blizu dela proteina što se veže za ljudsku ćeliju i time sprečava proces vezivanja virusa za ljudsku ćeliju.Taj je urezvrlo sličan među genetski raznolikim koronavirusima, što omogućuje 3B4 da delotvorno neutrališe i MERS virus, odnosno dalekog rođaka SARS virusa, tvrde naučnici u saopštenju za medije.

Sposobnost vezivanja za takve očuvane delove širom raznolikih koronavirusa čini 3B4 atraktivnim kandidatom za borbu protiv virusa koji tek treba preći na čoveka, dodaje se u navedenom saopštenju.Sobzirom da istu slabost na 3B4 ima i delta varijanta koronavirusa, 3B4 je uspešan protiv nje, a Libo tvrdi da je delotvoran i protiv omikron varijante, iako je istraživanje završilo pre pojave te najnovije varijante novog koronavirusa.

Drugi po jačini VNAR iz morskih pasa, 2CO2, čini se da zaključava šiljati protein u neaktivan oblik, no s obzirom da se taj deo virusa menja kod određenih varijanti, to znači da potencija 2CO2vremenom oslabi.Lekovi će stoga biti dizajnirani kao koktel višestrukih VNAR-ova da bi se postigla maksimalna delotvornost protiv raznolikih i mutirajućih virusa.Libo isto tako proučava sposobnost VNAR-ovamorskih pasa u lečenju i dijagnozi različitih oblika raka.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar