MEĐU IZMEĐU

AJNŠTAJN BIO RASISTA?

347 pregleda

„Bilo bi šteta da Kinezi istisnu sve druge rase. Za one poput nas sama pomisao na to je neizrecivo turobna”, napisao je u svojem dnevniku iz 1922-1923.

Privatni dnevnici Alberta Ajnštajna sa putovanja po Aziji i Bliskom istoku od oktobra 1922. do marta 1923. godine otkrili su njegovu ranije nepoznatu rasističku stranu, prenose izraelski mediji. Čuveni fizičar zapisao je svoje misli koje pokazuju ksenofobičan odnos prema mnogim narodima koje je sreo na putovanju, a posebno prema Kinezima. Ajnštajn ih je nazvao „vrednim, prljavim, glupim narodom”, uporedvši ih sa robotima, objavio je britanski „Gardijan”.

Istraživači su rekli da su bili šokirani tim otkrićem, posebno zato što je Ajnštajn kasnije bio poznat po svojoj humanosti i podršci borbi za građanska prava u SAD. Godine 1956. je u jednom govoru označio rasizam kao „bolest belih ljudi”, najavivši da ne namerava da ćuti o tome. Ranih dvadesetih godina poveo je svoju tadašnju ženu Elzu Ajnštajn na dugo putovanje.

„Oni su neka vrsta kontrasta javnom imidžu
velike humanitarne ikone. Mislim da je
prilično šokantno čitati ih i porediti
sa njegovim javnim izjavama”, izjavio je
prevodilac dnevnika sa originalnog nemačkog
na engleski Zeev Rozenkranc.

Posetili su Honkgkog i Singapur, dva puta nakratko bili u Kini i šest nedelja boravili u Japanu, gde je Ajnštajn držao predavanja. Takođe su proveli 12 dana u tadašnjoj Palestini pod britanskim mandatom. Dnevnike sa putovanja po Dalekom istoku, Palestini i Španiji 1922-1923. (The Travel Diaries of Albert Einstein: The Far East, Palestinem and Spain, 1922-1923) nedavno je objavio „Prinston juniversiti pres”.

Zeev Rozenkranc (Vikipedija)

„Oni su neka vrsta kontrasta javnom imidžu velike humanitarne ikone. Mislim da je prilično šokantno čitati ih i porediti sa njegovim javnim izjavama”, izjavio je prevodilac dnevnika sa originalnog nemačkog na engleski Zeev Rozenkranc, dodavši da nisu bili namenjeni izdavanju. Ajnštajn je čak za kinesku decu napisao da „izgledaju glupa i bez duha”.

„Bilo bi šteta da Kinezi istisnu sve druge rase. Za one poput nas sama pomisao na to je neizrecivo turobna”, ocenio je Ajnštajn, prenosi britanski list. Međutim, odnos prema drugim azijskim narodima bio je drugačiji. Ajnštajn je mnogo više bio impresioniran Japancima, označivši ih kao „nerazmetljive, pristojne, sve u svemu jako dopadljive”.

Rozenkranc je izjavio da, iako su pogledi poput Ajnštajnovih u to vreme bili preovlađujući, ipak nisu bili univerzalni. Doduše, Ajnštajn je to napisao mnogo pre nego što je video do čega rasizam može da dovede u nacističkoj Nemačkoj i pre nego što je iskusio rasizam protiv Afroamerikanca u SAD, gde se preselio 1933. godine.

Tridesetak godina nakon putovanja u Aziju njegova supruga je zapisala u dnevnicima da je odbio ponudu da postane predsednik Izraela.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar