MEĐU IZMEĐU

AJNŠTAJNOV PRSTEN

527 pregleda
JWST/Spaceguy44

Svemirsi teleskop Džejms Veb ponovo je iznenadio. Uhvatio je prizor koji će mnogima oduzeti dah – efekat gravitacionog sočiva koji predstavlja savršen primer Ajnštajnovog prstena. Ovaj fenomen je od nas udaljen neverovatnih 12 milijardi svetlosnih godina; što znači da uistinu gledamo u daleku prošlost.

Jedna od prednosti gravitacione leće jeste ta što ovaj fenomen omogućuje naučnicima da bolje proučavaju udaljene galaksije, koje bi inače nama bile nevidljive. Bliže masivne galaksije svojom gravitacijom iskrivljuju vremensko-prostorni kontinuum i tako savijaju putanje svetlosti, slično kao što to čine sočiva. Na taj način deluju kao prirodni kosmički teleskopi, objašnjava NASA. U ovomeslučaju je gravitacija jedne galaksije iskrivila svetlost daleke pozadinske galaksije (SPT-S J041839-4751.8.) i pretvorila je u krivulju, odnosno povećala je njenu sliku i razvukla je u gotovo savršen prsten.Dakle, ovaj prikaz ne postoji sam po sebi. Efekat nastaje samo kada se ispred teleskopa postroje dalja i bliža galaksija koja služi kao leća.

Albert Ajnštajn je u opštoj teoriji relativnosti pretpostavio postojanje ovakvih gravitacionih sočiva. Objekti poput ovih idealni su za proučavanje galaksija koje su često previše slabe i udaljene da bi se moglo viđeti bez ovog efekta, piše Science Alert.Iako se radi o retkom fenomenu, i teleskop Habl je prethodno snimio slike spektakularnih Ajnštajnovih prstenova. Pomenuti prsten je obojio i objavio student astronomije pod nadimkom Spaceguy44.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar