MEĐU IZMEĐU

AJNŠTAJNOVA ROZETA

546 pregleda

Astronomi su prvi put uspeli da zabeleže kruženje zvezde oko crne rupeu centru Mlečnog puta, a način na koji se kreće potvrđuje opštu teoriju relativnosti. U naučnoj publikaciji objavljenoj u časopisuAstronomy & Astrophysicspotvrđeno je da zvezdino kretanje kroz vreme iscrtava rozetu, upravo ono što predviđa poznata teorija Alberta Ajnštajna.

Istraživanje je trajalo, čak, 27 godina. Kako objašnjava Rajnhard Gencel iz Instituta Maks Plank, jedan od vođa tima koji je radio na proučavanju, kretanje zvezde je još jedan dokaz da se u sredini naše galaksije nalazi supermasivna crna rupa, četiri miliona puta masivnija od našeg Sunca.Oko te crne rupe, Sagittarius A* (sgr A*), kruži mnoštvo zvezda, a jedna od njih je S2 koja je bila predmet proučavanja. Ona crnoj rupi prilazi na udaljenosti od oko 20 milijardi kilometara, a prilikom najbliže pozicije kreće se brzinom od oko 3 posto brzine svetlosti.

Nakon tri decenije posmatranja zvezde S2, međunarodna saradnja istraživača u Evropskoj južnoj opservatoriji (ESO) došla je do zaključka: Ajnštajn je ponovo bio u pravu, navodi Cnet.Orbita nije kružna nego u obliku elipse, a svako prilaženje crnoj rupi je dovoljno drugačiji da u iscrtavanju niza kruženja nastaje rozeta. Za jedan krug oko crne rupe potrebno joj je 16 godina.

Precesija, odnosno promena smera rotacione ose, predviđena je Ajnštajnovom teorijom, koja vidi kako jedno kosmičko telo lebdi oko drugog u orbiti u obliku rozete” zbog ekstremnog gravitacionog povlačenja i savijanja prostora-vremena.Naučnici se nadaju da će pomoćujačih boljih teleskopa moći da posmatraju druge zvezde koje crnoj rupiprilaze bliže i da će prilikom uočiti rotaciju same crne rupe.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar