TAKNUTO ĆAKNUTO

„AJPOD” IZ DOBA ROPSTVA

580 pregleda
Unsplah/Batu Gezer

Da, ove stvari se se dešavale u isto vreme! 16 neverovatnih istorijskih podudarnosti: vunasti mamuti i egipatske piramide, Maču Pikču i Sikstinska kapela; ukidanje ropstva i „ajpod”… i još 13 stvari za koje ne biste pomislili da su se desile u okvirno isto vreme.

1. Poslednje pogubljenje giljotinom i Ratovi zvezda”

Poslednje pogubljenje giljotinom u Francuskoj dogodilo se nakon premijere prvog filma Ratova zvezda”, retroaktivno nazvanog Epizoda IV: Nova nada. Usvojen od Luja XIV kao human način pogubljenja, giljotina je ostala u upotrebi skoro dva veka posle njegove vladavine, pa je poslednji put pala 10. septembra 1977. godine, skoro četiri meseca nakon što je prvi film Ratova zvezda” došao u bioskope.

2. Univerzitet Oksford i Astečko carstvo

Jedan od najpoznatijih univerziteta u svetu, engleski Oksford, postoji (u nekom obliku) od 1096. godine, ali 1231. magistri su ga zvanično proglasili univerzitetom. Astečko carstvo, drevno – kako je često nazivano – osnovano je tek oko 1430. godine,skoro 200 godina nakon što je Oksford zvanično postao univerzitet.

3. Fašistička Španija i Majkrosoft”

Od oktobra 1936, do novembra 1975. godine španijom je vladao Francisko Franko, fašistički diktator. S druge strane bare, maja 1975. godine, Amerikanci Bil Gejts i Pol Alen osnovali su „Majkrosoft”. Kontrast između razvoja ove dve zemlje u tom trenutku je u najmanju ruku oštar.

4. Zvezdana noć” i Nintendo”

Verovatno ne biste smestili video-igre i ulje na platnu iz 19. veka u isti trenutak u istoriji, ali Vinsent van Gog je svoje remek-delo Zvezdana noć” naslikao 1889. godine dok je boravio u psihijatrijskoj bolnici, iste godine kada je Nintendo” osnovan kao korporacija.

5. Ukidanje ropstva i „ajpod

Stiv Džobs je 2001. godine promenio svet kada je lansirao prvu verziju „ajpoda (iPod). S memorijom za 1.000 do 2.000 pesama i baterijom koja traje 10 sati, „ajpod” prve generacije sada se nalazi u istorijskim muzejima.Pet godina kasnije, u isto vreme kada je lansiran „ajpodšeste generacije, ukinuto je ropstvo u Mauritaniji, poslednjoj zemlji na svetu gde je još bilo zakonito.

6. Vunasti mamuti i egipatske piramide

Piramide u Gizi ostaju jedna od najvećih misterija na svetu – kako su tačno izgrađene bez savremenih mašina?Piramide su izgrađene između 2550. i 2490. godine pre nove ere, i to dok su praistorijski vunasti mamuti još hodali zemljom. Poslednje stvorenje iz ledenog doba umrlo je 1650. godine pre nove ere, oko 900 godina nakon što su piramide dovršene.


(Shutterstock)

7. Juan dinastija i Bitka kod Kresija

Skloni smo da razvoj oružja zamišljamo linearno, ali istorija pokazuje da nije slučaj. Najraniji poznati bronzani pištolj, koji je koristio barut, nastao je u vreme dinastije Juan, oko 1332. godine.Nešto više od deset godina kasnije, bitka Francuza i Engleza kod Kresija, koja se završila 1346. godine u kojoj se koristio samostrel kao ubojito oružje.

8. Pad Rimskog carstva i otkriće Amerike

Istočno rimsko carstvo (poznato i kao Vizantijsko carstvo) palo je 1453. godine. Četrdeset godina kasnije, 1492, Kristifor Kolumbo se iskrcao na tlo Amerike. To znači da je mnogo ljudi koji su sebe smatrali Rimljanima ili Romejima (jednom od najstarijih civilizacija na svetu) čulo za otkriće novog kontinenta.

9. Završen ljudski genom i Sentinelci

Godine 2006. naučnici koji su radili na Projektu ljudskog genoma objavili niz hromozoma 1: poslednji i najveći deo ljudskog genetskog koda. Ova ogromna vest za nauku i tehnologiju došla je u isto vreme kad i vest da je izolovano pleme Sentinelci ubilo dva indijska ribara koja su se približila njihovom ostrvu.

10. Osmansko carstvo i Čikago kubs”

Sve do 2016. godine, bejzbol tim Čikago kubs” nije osvojio titulu 108 godina, od 1918.Osmansko carstvo, koje je osnovano 1299. godine, nije palo do 1918, i trajalo je još pet godina posle toga, što se ne može reći za uspehe čikaškog kluba.

11. Ana Frank i Martin Luter King

Ana Frank i Martin Luter King mlađi su heroji i istorijske ikone. Na njih se gleda sa istim strahopoštovanjem i obožavanjem, a oboje su rođeni 1929. godine.

12. Harvard i Kralj Sunce”

Najstarija visokoškolska ustanova u Americi, Univerzitet Harvard, osnovan je 1636. godine i dobio je ime po svom prvom dobrotvoru,Džonu Harvardu.Dve godine kasnije, 1638, rođen je Luj XIV („Kralj Sunce), koji je postao kralj sa samo 4 godine.

13. Maču Pikču i Sikstinska kapela

Datiranjem ugljenikom gradnja Maču Pikčua smeštena je okvirno u 1450. godinu, samo 23 godine pre početka izgradnje Sikstinske kapele 1473. godine.

14. Mahatma Gandi i Adolf Hitler

Jedna ikona mira, druga ikona terora i mržnje, Mahatma Gandi i Adolf Hitler živeli su u isto vreme. Hitler je umro 1945. godine; Gandi je ubijen tri godine kasnije 1948. U jednom trenutku, Gandi je čak napisao Hitleru pismo moleći ga da ponovo razmisli o ratu.

15. Njutovi zakoni i suđenja vešticama u Salemu

Isak Njutn je 1686. godine zauvek promenio fiziku kada je objavio svoja tri zakona kretanja. Pet godina kasnije počelo je suđenje vešticama u Salemu. Čudno je kako se nešto tako naučno i nešto tako sujeverno desilo otprilike u isto vreme.

16. Leonardo da Vinči i car Konstantin XI Paleolog Dragaš

Konstantin XI Dragaš bio je poslednji istočnorimski car. Umro u maju 1453, na dan kada je pao Konstantinopolj, i samo što je čuveni renesansni umetnik Leonardo da Vinči proslavio svoj prvi rođendan (15. april 1452.).

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar