MEĐU IZMEĐU

ALKOHOL NAJOPASNIJI

492 pregleda

Koje su supstance najštetnije po ljudski organizam?

 Dejvid Džon Nat, neuropsihofarmakolog specijalizovan za proučavanje uticaja droge na mozak i bivši savetnik britanske vlade, tvrdi da je alkohol najštetnija droga, odnosno porok, piše „Gardijan”. Nat dodaje da su studije koje su radili on i njegovi kolege iz nezavisne savetodavne grupe „Drag sajens” na području Velike Britanije, Evrope i Australije više puta pokazale da je šteta koju alkohol čini osobi koja ga konzumira i društvu u celini veća od štete koju čine heroin, „krek” kokain, duvan, marihuana i ekstazi.

„Međutim, tokom poslednjih 10 godina nije se napravilo ništa da bi se smanjio štetan uticaj alkohola na pojedince, porodice i društvo”, rekao je Nat, koji planira da objavi novo izdanje svoje knjige „O drogama bez suvišnih priča” (Drugs Without the Hot Air). Prema studiji iz 2010. godine koju su napisali Nat, Lesli King i Lorens Filips, na skali štetnosti droga koja se meri od nula do 100, alkohol zauzima prvo mesto s indeksom štetnosti od 72. Heroin je sakupio 55 bodova štetnosti, krek kokain 54, metamfetamini 33, kokain 27, duvan 26, amfetamini 23, kanabis 20, ekstazi devet i LSD sedam. Nat kaže da je jedini siguran način za uživanje u alkoholu „nošenje tri slamke” u kafić ili deljenje čaše vina s prijateljima.

 „Kontinuirano se pokušava osporiti koncept štete od alkohola tako što se govori da ima određene benefite za zdravlje”, dodao je. Međutim, alkohol je vodeći uzrok smrtnosti kod muškaraca mlađih od 24 godine i zaslužan je za 26 odsto prevremenih smrtnih slučajeva unutar te grupe građana. „Alkohol vas ne štiti”, rekao je Nat, koji kaže da je optimalna doza trećina čaše vina ili pola čaše light piva. Kafići ne poslužuju vino na mililitre, ali Nat ima rešenje za doziranje: „Naručite čašu vina ili čašu piva, ponesite tri slamke i podelite piće s još dva prijatelja”.

(Izvor Danas)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar