MEĐU IZMEĐU

ALKOHOL UZROČNIK RAKA

219 pregleda

Kako alkohol utiče na zdravlje ljudi?Svi vole da popiju poneku čašicu alkoholnog pića s vremena na vreme, što zbog zabave, što da se opuste, ali retko ko razmišlja kakve to ima efekte na zdravlje.Čak i jedna noć u kojoj preterate sa alkoholom može da se odrazi na vaše telo i to na iznenađujuće načine. Izdvajamo sedam najčešćih posledica delovanja alkohola na zdravlje.

Oštećuje jetru

Kad redovno pijete, jetri ne dajete vreme da to obradi. To može dovesti do ciroze, uzrokujući ožiljke na tkivu jetre. Ako se to dogodi, jetra postaje nesposobna da oslobodi telo otrovnih supstanci koje se nalaze u alkoholu.

Slabi imunitet

Konzumiranje alkohola može oslabiti imunološki sistem i na taj način može da vas učini podložnijima virusima i infekcijama.

Loše utiče na san

Alkohol utiče na prirodni ciklus spavanja i REM obrazac. Kako se telo oslobađa alkohola, drži vas u stanju budnosti, a sledeći dan se osećate umorno i iscrpljeno.

Utiče na probavu

Dugotrajno konzumiranje alkoholnih pića može da bude okidač za gastritis, odnosno upalu sluznice želuca. To je jedan od razloga zbog kog ćete povraćati dan nakon ispijanja alkohola. Dugoročno, alkohol može otežati apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane.

Oslabljuje kosti

Prema Nacionalnom institutu za zlouporabu alkohola i alkoholizam, obilno konzumiranje može da ometa proces nadoknade koštanog tkiva. To vremenom može da oteža njihovo zalečenje i tako oslabi kosti.

Rizik od karcinoma

Alkohol doprinosi desetinama vrsta karcinoma. Prema Nacionalnom institutu za karcinom, žene koje piju više od tri pića dnevno imaju 1,5 puta veću verovatnoću za karcinom dojke.Šanse za karcinom usta i grla značajno rastu kod osoba koje piju više od 3,5 pića dnevno – dva do tri puta je veća verovatnoća nastanka kancer usne šupljine, ždrela i grkljana.Prema podacima Centra za proučavanje kancera Velike Britanije, karcinom jetre predstavlja najveći rizik i tesno je povezan sa konzumacijom alkoholnih pića.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar