МЕНТАЛНА ЛОЗИНКА

АМ, АМ, АМ, НЕЋУ НИШТА ДА ЗНАМ

Илустрација


Миодраг Иванишевић

Када говоримо о деловима ребуса свесни смо чињенице да неки од њих захтевају мало детаљније објашњење, а такав је случај и с делом коњске опреме који се зове хам, или још уобичајеније АМ. То је тачан одговор на оно претешко питање из укрштеница које малишани просто обожавају: Део коњске опреме, два слова, углавном водоравно, прво слово А?” Наравно, ам се у укрштеницама може налазити и усправно, али знатно, знатно ређе!

Решавајући ребусе у нашим енигматским ревијама можемо погрешно закључити да се тако зову сви делови коњске опреме. Нагледао сам се разних ребуса у којима се све оно што се коњу ставља на и око саме главе: вођице, дизгини, узде, поводац, кајас, улар, па чак и жвале (ђем), обавезно назива амом. На цртежима доле стрелице показују на АМ, тако бар пише у датим решењима ребуса, али све три у ствари указују на оглав.

Мађарска реч хам или хама, а био сам све донедавно убеђен да је у питању турцизам, од које смо ми откинули прво слово, означава коњску запрежну опрему, односно опрему за вучу. Може бити радна, али и парадна – зависи од тога шта ће ти коњи вући. Знам да причом ништа не могу променити, али имао сам потребу да вам разјасним перипетије око коњске опреме.

Ретки изузетак пронашао сам у ревији Енигма” (Новости, дати пример је из бројa 2180 од 24. oктобра 2003. године), где се у неким ребусима појављује цртеж човека који оре плугом, не ралом, прикаченим за коња. Мало дебља стрелица показује да нам је за решење ребуса потребно знати назив везе између коња и плуга, а то је управо тај АМ!

На фотографији доле добро се види како једна коњска снага нешто вуче, да не кажем успешно тегли. Где бисте ви ставили стрелицу која би недвосмислено показивала на АМ? Сигурно не на оглав?

Из раног детињства памтим песмицу која је у ствари само једноставна загонетка у стиху:

„Види, види, друже мили
Шта су људи измислили
И без коња и без ама
Та машина оре сама!”

Решење загонетке је ТРАКТОР, али ви сте то вероватно и сами одмах закључили.

Овако је изгледало прво појављивање веселог коња Хорација (Horacio Horsecollar) у филму The Plowboy, односно Орач”, заједно са већ добро познатим филмским глумцем Микијем Маусом. Сви су били одушевљени најновијим Дизнијевим јунаком који се гласно смејао широм отворених уста, показујући без комплекса своје коњске зубе. И Хорацију се одједном указала шанса. Убрзо се решио послова у пољу и почео мотати око оне луде краве, која му је, по свој прилици, и из мени тада несхватљивог разлога, постала стална девојка. Clarabelle Cow, лик настао 1928. године, код нас је позната као Белка и у појединимим епизодама се појављује у улози учитељице. Она је наводно Хорацијева вереница, али ту и тамо оде на пикник са Шиљом.

Као препознатљив модни детаљ” Хорације је на себи задржао део ама који је познат као комоч или огрлина, односно ајам (тур. ојум – огрлина, оковратник; део хама али и сам хам) или хомут (рус. хомут – огрлина, оковратник, навратак. Елегантна лептир-машна се налази тамо где јој је и место – на оковратнику, односно на његовој крагни. Када стока закорачи у свет филма и моде у почетку често зна и да залута – све док се једног дана не ослободи предрасуда и комплекса.      

 

Приметио сам да се велики број аутора ребуса понаша више него слободно и упорно поставља нека нова, само њима јасна правила. Пошто им то главни и одговорни уредници енигматских ревија уредно” дозвољавају ми куповином истих прећутно пристајемо да учествујемо у тој веселој играрији. Према томе, када приметите да се у некој ревији редовно појављују цртежи који, по вама, нису адекватно именовани, имате најмање две могућности: можете одмах бацити ту ревију и, ако вас баш толико нервира, заувек престати да је купујете, или можете погледати решење тог ребуса и најзад упамтити како је његов аутор крстио тај цртеж или слику. Односно, како је назвао тај појам у својој архиви. Он ће га, то је сигурно, под тим именом користити и у неким другим ребусима, можда већ у следећем броју те ревије.

Када у ребусу наиђете на цртеж целог коња или само његове главе, са стрелицом која указује на део опреме, на оглав, узде, или нешто друго, свеједно, нека вам увек прва асоцијација буде АМ! Ко зна, можда је аутор ребуса мислио управо на њ? Вероватноћа да је то тако више је него огромна! 

На приказаном цртежу само један део коњске опреме нисам назвао амом па покушајте упамтити његово име и изглед – може вам некада затребати. Можда већ у поглављу о компликованим ребусима!

Књигу „Ребуси и како их се решити, Миодрага Иванишевића, можете наручити поузећем на 066 240 499 и e-mail: miodrag.ivanisevic@gmail.com

О аутору

Stanko

Оставите коментар