MEĐU IZMEĐU

AMAZON IZ ASTEROIDA

264 pregleda

Naučnici smatraju da su današnje tropske kišne šume na području Amazonije nastale nakon ogromnog udara asteroida za kojeg se mislilo da je odgovoran za kraj ere dinosaura.Pre nego što je asteroid pogodio poluotok Jukatan u današnjem Meksiku, kišne šume na području Južne Amerike sastojale su se od znatno drugačijeg bilja i nisu bile bogate raznim cvetajućim biljkama kao što je to slučaj danas.

„Da se vratite dan pre pada meteorita, šume bi imale otvorene krošnje s puno paprati, mnogo četinjara i dinosaura. Šuma kakvu vidimo danas produkt je jednog događaja pre 66 miliona godina, rekao je paleobotaničar Karlos Haramiljo iz Smithsonian Tropical Research Institute.On i kolege su analizirali desetine hiljada uzoraka fosilizovanog polena i lišća pronađenih na severu Južne Amerike koji datiraju ili iz perioda krede neposredno prije udara asteroida ili neposredno nakon udara, iz epohe paleocena.

Otkrili su da se biljna raznolikost smanjila za 45 posto nakon udara i da joj je trebalo otprilike 6 miliona godina da se oporavi. Ostaci ugriza insekata na fosilizovanim listovima pokazali su da je nakon udara asteroida došlo i do smanjenja raznolikosti insekta, piše New Scientist.Kišne šume Južne Amerike promijenile su se nakon te katastrofe. Nestalo je većine četinjara i paprati, a pojavile su se cvjetajuće biljke zvane skrivenosemenjače. Šume je ubrzo prekrila gusta krošnja koja je dopuštala samo malom delu svetlosti da dopre do tla.

Haramilo i saradnici smatraju da postoji nekoliko razloga zašto je asteroid mogao prouzrokovati ovako veliku promenu. Kao prvo, udar je verovatno usmrtio većinu velikih dinosaura biljojeda koji su se hranili biljkama s nižih šuma.Osim toga je pepeo, koji je neko vreme prekrio nebo, verovatno je kasnije poslužio kao đubrivo, stvarajući tlo bogato hranljivim materijama koje je pogodovalo brzorastućim skrivenosemenjačama.

„Nama se sviđa kako su stvari ispale, volimo ovu neverojatno raznoliku, strukturno složenu šumu. No sada pak gledamo masovno izumiranje koje uzrokuju ljudi, a koje opet menja čitave ekosisteme, kazala je paleobotaničarka i paleoekološkinja Boni Džejkobs sa Southern Methodist Universityu Teksasu.Uglavnom, mada se nama sviđaju krajnji rezultat i izgled kišne šume, oni se ni bi sviđali svim onim životinjama koje su bile žive u kredi”, dodala je ona.Istraživanje pod nazivom Extinction at the end-Cretaceous and the origin of modern Neotropical rainforestsobjavljeno je u časopisu Science.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar