MEĐU IZMEĐU

AMEBA POJELA MOZAK

431 pregleda

Dvoje ljudi je umrlo, od čega jedan tinejdžer, od infekcije koja se pojavila u Americi, a izaziva je parazitska ameba „koja jede mozak. Dečak (13) zarazio se tokom letnjeg kampa u Floridi, završio je na respiratoru i preminuo, a lekari su saopštili kako ne postoji lek za tu infekciju.

Trinaestogodišnji Taner Vol bio je sa roditeljima u letnjem kampu na Floridi, prenosi lokalni medij News4jax.On se zarazio plivajući u jezeru, a nekoliko dana kasnije dobio je simptome kao što su mučnina, povraćanje, glavobolje i ukočen vrat.Lekari su prvo tvrdili da se prehladio, međutim, roditelji su sumnjali da je u pitanju nešto ozbiljnije, kao što je bakterijski meningitis, pa su ga odveli na specijalističke preglede.Mališanu se stanje ubrzo pogoršalo i završio je na respiratoru. Lekari su otkrili da je zaražen amebom koja se zove naegleria fowleri i saopštili im da lek za to stanje ne postoji. Dečak je preminuo nekoliko dana kasnije.Ova ameba živi u toplim jezerskim i rečnim vodama, najviše je ima na jugu SAD.

Ukoliko se proguta voda u kojoj ona živi, nema opasnosti, međutim, ako voda uđe kroz nos, ameba može da uđe u mozak i izazove oštećenje njegovog tkiva, zbog čega je i dobila ime „ameba koja jede mozak.Infekcija je gotovo u potpunosti smrtonosna, budući da je stepen preživljavanja, prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti, tek oko tri odsto.Trenutno lek ne postoji, primenjuje se samo eksperimentalni medikament koji usporava propadanje moždanog tkiva.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar