MEĐU IZMEĐU

AMERIKA OPET NA MESECU

248 pregleda

Predsednik Tramp je naredio NASA da „kako znaju i umeju” pošalju ljude ka Mesecu u sledećih pet godina! To je na zasedanju Nacionalnog kosmilkog saveta SAD izjavio potpredsednik Pens.

Istovremeno, direktor NASA Džejms Brajdenstajn je izjavio da je jedan od prioriteta SAD u kosmosu povratak na Mesec. „Sada, uradićemo to ne onako kao u vreme ,Apola’, već u nameri da tamo ostanemo”, rekao je prvi čovek NASA u Kongresu.

On je takođe pojasnio da to ne znači stalno prisustvo ljudi na Mesecu, već da će se sa posadama koje će se periodično smenjivati, tamo nalaziti i roboti. „Mesec je, takođe, poligon za naša ispitivanja. Tamo možemo da naućimo kako da živimo na drugom svetu, i da to iskoristimo prilikom leta na Mars.”

I RUSIJA ŽELI NA MESEC

Državna korporacija „Roskosmos” planira da predstavi program osvajanja Meseca sredinom 2019, izjavio je njen rukovodioc Dmitrij Rogozin. Savet bezbednosti će do kraja proleža da razmotri celokupnu kosmićku delatnost Rusije, ukljućujući planova letova ruskih kosmonauta na Mesec. Posle toga, program će biti predstavljen predsedniku Putinu.

Rogozin je, inače, izjavio da Rusija namerava da gradi bazu na površini Meseca, ne u orbiti, kako to planira NASA projektom stanice LOP-G. Kostur ruskog mesečevog programa je džinovska raketa „Jenisej”, nosivosti oko 80 tona, čiji se start planira 2028. Cena razvoja i prvog lansiranje ovog kolosa procenjena je na 740 milijardi rubalja, uključujući gradnju lansirne rampe na kosmodromu Vastočni.

Prvi let ruskih kosmonauta na Mesec planiran je posle 2030, dok bi modularna baza na njegovoj površini mogla biti sagrađena oko 2040. „U osnovi, mi smo orijentisani ne na orbitu, to jest ne na (američki) projekat LOP-G, već na formiranje bilo nacionalne ili, što bi bilo bolje, međunarodne naučne baze (na površini) koja bi periodično bila posećivana”, izjavio je Rogozin.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar