МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АМЕРИКА ОПЕТ НА МЕСЕЦУ

Илустрација (НАСА)

Председник Трамп је наредио НАСА да „како знају и умеју” пошаљу људе ка Месецу у следећих пет година! То је на заседању Националног космилког савета САД изјавио потпредседник Пенс.

Истовремено, директор НАСА Џејмс Брајденстајн је изјавио да је један од приоритета САД у космосу повратак на Месец. „Сада, урадићемо то не онако као у време ,Апола’, већ у намери да тамо останемо”, рекао је први човек НАСА у Kонгресу.

Он је такође појаснио да то не значи стално присуство људи на Месецу, већ да ће се са посадама које ће се периодично смењивати, тамо налазити и роботи. „Месец је, такође, полигон за наша испитивања. Тамо можемо да наућимо како да живимо на другом свету, и да то искористимо приликом лета на Марс.”

И РУСИЈА ЖЕЛИ НА МЕСЕЦ

Државна корпорација „Роскосмос” планира да представи програм освајања Месеца средином 2019, изјавио је њен руководиоц Дмитриј Рогозин. Савет безбедности ће до краја пролежа да размотри целокупну космићку делатност Русије, укљућујући планова летова руских космонаута на Месец. После тога, програм ће бити представљен председнику Путину.

Рогозин је, иначе, изјавио да Русија намерава да гради базу на површини Месеца, не у орбити, како то планира НАСА пројектом станице ЛОП-Г. Kостур руског месечевог програма је џиновска ракета „Јенисеј”, носивости око 80 тона, чији се старт планира 2028. Цена развоја и првог лансирање овог колоса процењена је на 740 милијарди рубаља, укључујући градњу лансирне рампе на космодрому Васточни.

Први лет руских космонаута на Месец планиран је после 2030, док би модуларна база на његовој површини могла бити саграђена око 2040. „У основи, ми смо оријентисани не на орбиту, то јест не на (амерички) пројекат ЛОП-Г, већ на формирање било националне или, што би било боље, међународне научне базе (на површини) која би периодично била посећивана”, изјавио је Рогозин.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар