МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АНТИБАКТЕРИЈСКИ МОБИЛНИ

Twitter

Може да смањи концентрацију бактерија за 80 одсто у року од 15 минута и 99,9 процената у року од 24 сата. Произвођачи додају да је уређај потпуно водоотпоран и да га треба редовно прати сапуном и водом, средствима за дезинфекцију, па чак и избељивачима да би био чист.

Први антибактеријски телефон на свету који онемогућује ширење клица направљен је у компанији Bullitt са седиштем у Ридингу. Телефон је добио име Cat S42, и како произвођачи тврде, направљен је тако да буде „чврст, издржљив и употребљив на више фронтова”. Тренутно се може купити за 229 фунти, али модели опремљени додатном антимикробном технологијом биомастер неће бити доступни до почетка 2021. године. 

У компанији се надају да ће ту технологију применити на друге моделе телефона следеће године, укључујући основне моделе са термовизијском технологијом, ултратанке моделе… Телефон који ће имати антибактеријски систем против ширења бактерија захваљујући јонима сребра уграђеним у материјале од којих је ирађен. Иако такви јони активно не неутралишу бактерије или вирусе, укључујући коронавирус, они заустављају ширење и умножавање патогена, тврде они који су покренули биомастер.

Заустављањем размножавања микроба, њихов број се природно смањује. У компанији Bullitt кажу да њихов нови телефон може да смањи концентрацију бактерија за 80 одсто у року од 15 минута и 99,9 процената у року од 24 сата. Произвођачи додају да је уређај потпуно водоотпоран и да га треба редовно прати сапуном и водом, средствима за дезинфекцију, па чак и избељивачима да би био чист. „Ово је од виталног значаја за оне међу нашим купцима који раде у оквиру здравствене или социјалне заштите и оне који за свој посао посећују више локација”, рекао је Питер Канингем, потпредседник компаније.

Осим што је водоотпоран, он је током испитивања издржљивости више пута бачен на челик са висине 1,8 метара. Кућиште од од непробојног стакла и нерђајућег челика није оштећено.

У току пандемије коронавируса, бројни су савети о прању руку и дезинфекцији предмета које свакодневно користимо. Професор Питер Хал са Универзитета у Ватерлоу сматра да телефоне треба чистити два пута дневно, да би се спречио даљи пренос вируса. Алкохолне марамице су најпогодније за убијање вируса, а „Епл” препоручује употребу крпе од микровлакана и сапунице.

Осим што је водоотпоран, нови телефон компаније Bullitt је током испитивања издржљивости више пута је бачен на челик са висине 1,8 метара. Кућиште од од непробојног стакла и нерђајућег челика није оштећено, а после тестова, на њему нису били приметни трагови прљавштине која се задржала. Произвођачи телефона кажу да би се опција термичког скенирања која ће бити опција у виду апликације код новог модела мобилног телефона, такође могле користити за мерење температуре међу запосленима, што је све чешћа пракса у колективима.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар