MEĐU IZMEĐU

ANTIBIOTICI I NAPICI

246 pregleda

Poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga.

Antibiotici su jedno od najvažnijih medicinskih postignuća 20. veka, kojima se leče bakterijske infekcije, pa su među najčešće propisivanim lekovima. No poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga. Usto interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posledice.

Alkohol

Alkohol ne bi trebalo piti ni s jednim lekom jer interakcija može biti opasna, upozorava dr Tomas Lešer, specijalista za zarazne i tropske bolesti i član Saveza nemačkih internista (BDI). Alkohol može povećati ili smanjiti učinak lekova, a lekovi mogu pojačati učinak alkohola. Antibiotici nisu izuzetak. U kombinaciji sa alkoholom antibiotik metronidazol, koji se propisuje za vaginalne i crevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje”, rekao je Lešer.

Mleko

Mleko i ostali mlečni proizvodi remete metabolizam lekova, uglavnom zbog prisutnosti kalcijuma. Kalcijum poništava učinak mnogih lekova, posebno antibiotika”, tvrdi Ursula Zelerberg, glasnogovornica nemačke komore farmaceuta (BAK). Neki antibakterijski agensi vežu se s kalcijumom u crevima i stvaraju složene molekule koji su toliko stabilni da se kroz crevni zid ne mogu probiti u krvotok”, objasnila je ona. Rezultat toga je da se lekovi ne metabolizuju i njihov aktivni sastojak biva izlučen bez ikakvog učinka. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona. Zelerberg zato savetuje da se mlečni proizvodi izbegavaju dva sata pre i posle uzimanja antibiotika.

Mineralna voda

Mineralna voda, gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Kao i u slučaju kalcijuma u mleku, minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u nedelotvorne. Stoga mineralnu vodu treba izbegavati dva sata pre i posle antibiotika. Uvek je sigurnija opcija popiti lek s čašom vode iz slavine”, rekla je Zelerberg.

Voćni sok

Voćne sokove treba izbegavati prije uzimanja antibiotika. Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu poremetiti metabolizam nekih lekova u crevima i jetri”, objasnila je ova stručnjakinja.

Kafa

Učinak stimulativnih napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja, koka kole” ili energetskih napitaka može biti pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju. I konačno, koje je najbolje vreme za antibiotikepre, tokom ili posle jela?

Nema opšteg pravila, kaže Zelerberg. Neke, poput ampicilina, treba uzimati sat vremena pre jela, a druge, poput cefuroksima, nakon obilnijeg jela. Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati lekar ili farmaceut, zaključila je ona.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar