MEĐU IZMEĐU

ANTIFRIZ TEČE VENAMA

322 pregleda
Wikipedia

Ispod santi ledenog Grenlanda, nedavno je otkrivena nova vrsta ribe koja se prilagodila životu u ekstremnim uslovima. Neobično je što kroz njeno telo teče fluorescentni zeleni antifriz.Mladi šareni puž (Liparis gibbus) u svom telu ima visok sadržaj proteina koji ometaju smrzavanje.

Kao što antifriz pomaže u regulisanju temperature motora automobila u ekstremnim uslovima, interesantno je da su određene vrste riba evoluirale u ekstremnim klimatskim uslovima. Tako ribe koje žive u hladnim staništima Grenlanda u svom telu imaju zeleni antifriz bogat proteinima.„Protein iz antifriza lepi se za površinu malih kristala leda i sprečava ih da prerastu u velike kristale”, istakao je koautor istraživanja Dejvid Gruber, naučni saradnik u Američkom prirodnjačkom muzeju i profesor biologije na univerzitetu u Njujorku.

I naglasio da su ribe sa severnog i južnog pola samostalno razvile ove proteine. Proteini protiv smrzavanja prvi put su otkriveni kod nekih riba koje žive na Antarktiku, pre skoro 50 godina. Za razliku od hladnokrvnih gmizavaca i insekata, ribe ne mogu da prežive ako im se tečnosti u telu zalede, jer tada se u njihovom krvotoku stvaraju ledeni kristali.„Činjenica je da su se ovi proteini pronađeni u ribama ukazali na sposobnost prilagođavanja i preživljavanja tih organizama u ekstremnim staništima”, istakao je drugi koautor studije Džon Sparks, kustos dela ihtiologije.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar