MEĐU IZMEĐU

APOKALIPSA INSEKATA

317 pregleda

Klimatske promene, insekticidi, herbicidi, zagađenje, invazivne vrste i promene u poljoprivredi doveli su do toga da Zemlja svake godine gubi verovatno jedan do dva odsto populacije insekata, saopštili su entomolozi. Naučnici rade na tome da se utvrdi da li je stopa gubitka insekata veća nego kod drugih vrsta, rekao je Dejvid Vagner sa Univerziteta u Konektikatu, entomolog na čelu projekta koji obuhvata 12 studija na kojem je radilo 56 naučnika širom sveta.

Problem koji se ponekad naziva „apokalipsa insekata jeste poput slagalice i naučnicima je teško da shvate celinu jer nemaju sve delove.„Gubitak broja insekata je uporediv sa klimatskim promenama pre 30 godina jer je procena stope gubitka teška, smatra entomolog Mej Berenbaum.Da stvar bude gora, kako je navela, ljudi ne vole insekte iako su neophodni za oprašivanje, u lancu ishrane i uništavanju otpada.

Naučni radovi od ponedeljka ne pružaju nove podatke, ali potvrđuju nepotpunu sliku problema koji počinje da privlači pažnju.Naučnici su identifikovali milion vrsta insekata, dok verovatno još četiri miliona tek treba otkriti.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar