MEĐU IZMEĐU

APRAKOSNO JEVANĐELJE

622 pregleda
Raški rukopis (Muzej SPC)

U Crkolezu, na Kosovu i Metohiji, u blizini mesta Istok, postojao je manastir u kome su monasi prepisivali knjige još u 13. veku, ali o njima nisu ostali podaci. Na tom mestu 1355. godine podignuta je crkva posvećena Svetom Jovanu. U njoj su se vekovima čuvali rukopisi, od kojih je do naših dana ostalo tek deset.

Rukopis je delo pisara koji je radio
sredinom 13. veka. Slova su pisana
ustavnim pismom, nekaligrafski,
srednje su veličine i neujednačenog stila.

Aprakosno jevanđelje sa listovima od pergamenta predstavlja početak Izbornog jevanđelja i sadrži raspored i sadržaj čitanja delova Jevanđelja u bogosluženjima po danima. Pisano je u srpskoj redakciji i raškim pravopisom.

Rukopis je delo pisara koji je radio sredinom 13. veka. Slova su pisana ustavnim pismom, nekaligrafski, srednje su veličine i neujednačenog stila. Toj nejednakosti doprinose česte promene različitog kvaliteta pera i loš kvalitet pergamenta na kojem je knjiga pisana jer je pisar koristio deblje pero i tamniju gušću sepiju. Samo su naslovi i važnija mesta u tekstu pisana cinoberom. U tom delu javlja se veliki broj raznovrsnih inicijala kojima je ukrašen rukopis.

Godine 1955. knjiga je iz prepisivačke radionice u Crkolezu preneta u manastir Dečani, a restaurirana je 1963. u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Danas se nalazi u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

(Biljana Cincar Kostić, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar