TAKNUTO ĆAKNUTO

ARISTOTEL I HIJENE

1.009 pregleda
Hijena (Vikipedija)

Ko je bio homoseksualac na Nojevoj barci? Pitanje nije besmisleno, ali je – na prvi pogled – nedokučivo. Kako posle toliko vekova to proveriti?

Skorašnja naučna saznanja potvrđuju da i u životinjskom carstvu ženke uživaju sa ženkama, a mužjaci s mužjacima. Baš kao među ljudima. Istopolno sladostrašće je rasprostranjeno među svim vrstama, dakle nije protivprirodno.

Pod tim imenom je svojevremeno upriličena u Oslu prva u svetu izložba posvećena homoseksualnosti. Obuhvatika je više od 1.500 životinjskih vrsta, a znaučno dokumentovana kod trećine.

Jedan od najstarijih zapisa na golicavu
temu ostavio je starogrčki filozof
Aristotel pre više od 2.300 godina.

Na snimcima se vide dve ženke labuda u gnezdu ili dva divovska penisa u erekciji koji se klate iznad vode dok se dva mužjaka kita jedan drugog trljaju. A tek lezbijski i gej-parovi među žirafama, pingvinima, papagajima i tako redom.

Seksualni nagon je jak među svim životinjama, to je deo života i zabave. Možda se u ovome krije uzrok homoseksualnosti i biseksualnosti. Naravno, zakoni koji pojavu istopolnog opštenja opisuju kao zločin protiv prirode i dalje su na snazi u nekim zemljama.

Jedan od najstarijih zapisa na golicavu temu ostavio je grčki filozof Aristotela, koji je pre više od 2.300 godina opisao homoseksualno ponašanje hijena. Naučnici su, međutim, često zanemarivali takve dokaze, možda zbog nedostatka interesa, odvratnosti ili straha.

Ostaje nejasno zašto je homoseksualnost preživela, uprkos tome što, izgleda, vodi ka genetskom završetku i smrti vrste. Zanimljivo je objašnjenje da mužjake ponekad pre prihvate u čopor ako stupe u homoseksualni odnos. I to im kasnije može povećati izglede za parenje sa ženkama.

Istraživanje sprovedeno među homoseksualnim muškarcima u Italiji pokazalo je da su im majke i sestre imale više potomaka. Isti geni muškaraca daju veću plodnost ženama. Zanimljivo, zar ne?

U Engleskoj je pre jedne decenije izbila svađa povodom homofobičnog istupa odbornika koji je zapitao: Da li bi, možda, Noje da svoju barku gradi danas trebalo da povede i istospolne životinjske parove? Dotični vic je preko Interneta stigao na adrese mnogih gradskih većinka, što je uveliko uzburkalo strasti. Nije vredelo ni objašnjenje da su preci ukrcanih vrsta bili raznopolni ili hereroseksualni.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar