MEĐU IZMEĐU

ASANŽ (NE)OSLOBOĐEN

510 pregleda
Džulijan Asanž (Vikipedija)

Švedska odustala od istrage protiv osnivača „Vikiliksa. Uprkos odluci Stokholma, britanska policija saopštila je da će Asanž biti uhapšen ukoliko napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu.

Direktor švedskih javnih tužilaštava odlučio je da odustane od istrage za slučajave navodnog silovanja za koje se sumnjičio direktor „Vikiliksa”. Džulijan Asanž. Marijen Nju rekla je da je nalog za njegovo hapšenje povučen jer nije moguće da mu se uruči obaveštenje o njegovim navodnim zločinima.

Ovaj potez dolazi uoči ispitivanja suda u Stokholmu na zahtev advokata Asanža da Švedska povuče evropske naloge za hapšenje. Asanž od 2012. živi u ambasadi Ekvadora u Londonu, pokušavajući da izbegne izručenje Švedskoj u strahu da će to dovesti do njegovog izručenja Sjedinjenim Državama.

Britanska policija saopštila je da će Asanž biti uhapšen ukoliko napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu. Policija Londona navodi da je 29. juna 2012. objavljen nalog za njegovo hapšenje jer se nije predao britanskom sudu. „Metropoliten policija je obavezna da realizuje taj nalog ukoliko on napusti Ambasadu”, navodi se u saopštenju policije.

Džulijan Asanž strahuje da bi ga švedske vlasti mogle izručiti Sjedinjenim Državama. U SAD bi ga, kako prenose agencije, verovatno čekalo suđenje jer je „Vikiliks” objavio na hiljade tajnih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Advokat žene koja tvrdi da ju je silovao osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž rekla je danas da je „skandal što osumnjičeni za silovanje može da izbegne suđenje” i da je njena klijentkinja šokirana odlukom švedskog tužilaštva. Advokatica Elizabet Masi Fric je dodala da „ona ne može da promeni gledište da ju je Asanž izložio silovanju”.

(Izvor „Njusvik Srbija”)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar