ERAZMOV ZAVET

ASANŽOVO RASPELO

1.739 pregleda
Pamela Anderson i Džulijan Asanž (Vikipedija)

Pravi rat  za slobodu govora u virtuelnim prostorima interneta upravo je  počeo. I nikada se neće završiti. Za slobodu govora ratovaće dok bude sveta i veka.

Prof. dr Božidar Radenković

Sinderion Velikog inkvizitora ga je za taj zločin već osudio na smrt. Očekuje se da Britanski prokurator opere ruke, a dotični bude mučen i razapet u bazi Gvantanamo. Ješua Ha Nozri ga očekuje.

Slobodni svet motri na
Velikog brata, Orvelov
mit je mrtav. Vraća se vera
u slobodu govora.

Već je pripremio mesto s svoje desne strane. Bludnik koji je svojim stradanjem postao svetac, oslobodivši ljude stega orvelovskog mita, iz surove američke kaznionice vazneće se pravo u nebo. Svetica i grešnica Pamela Anderson će mu pred raspelo, u katakombama Ekvadorske ambasade, suzama oprati noge, natrljati ih mirisnim uljima i bujnom kosom ih osušiti.

Novija istorija će se deliti na vreme pre i posle Džulijana Asanža, koji je Velikom inkvizitoru darovao „carevo novo odelo”. Hilari Klinton je, u svojstvu državne sekretarke, na konferenciji za štampu izjavila da se novinari o razgovorima u administraciji mogu informisati na „Vikiliksu”.

Slobodan svet motri na Velikog brata, Orvelov mit je mrtav. Vraća se vera u slobodu govora.

U zverinjaku Velikog inkvizitora je vanredno stanje. „Amazon” otkazuje ugovor Vikiliksu”. „Masterkard”, „Viza”, „Pejpel i Švajcarske pošte bez zakonskog osnova otimaju mu novac. Nadaju se da će za to razbojništvo dobiti kockicu šećera. Ali njihove sajtove blokiraju hakeri. Broj sajtova koji nude sadržaj „Vikiliksa” raste iz dana u dan. Uz „Vikiliks” su „Njujork tajms”, „Gardijan”, „Mond”, Špigl” i „El pais”.

Ironija je u tome što se
virtuelna zajednica i sav
slobodni svet bore za ciljeve
koji su zapisani u Prvom amandmanu
Ustava Velikog inkvizitora.

Pravi rat  za slobodu govora u virtuelnim prostorima interneta upravo je  počeo. I nikada se neće završiti. Za slobodu govora ratovaće dok bude sveta i veka.

Ironija je u tome što se virtuelna zajednica i sav slobodni svet bore za ciljeve koji su zapisani u Prvom amandmanu Ustava Velikog inkvizitora: „Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press”.

Dok  Džulijan Asanž odlazi u legendu, razmišljam o Sokratu, Mihajlu Bulgakovu…  Pre očima mi promiču scene iz „Majstora i Margarite”. Pri pomisli da bih na „Amazonu” mogao kupiti ovu dragu knjigu, obuzeo me je osećaj gađenja kao da sam ušao u kasapnicu kod ljudoždera.

Upravo tada sam shvatio da je nova era već počela. Bio je to dan prvi!

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar