МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АСПИРИН: КОМЕ (НЕ) КОРИСТИ

Опречни савети (Википедија)

Свакодневно узимање мале дозе аспирина, како се сматра, може да помогне онима који су преживели срчани удар, али, према новом истраживању, за већину других људи корист од узимања аспирина не оправдава могући ризик. Многи узимају аспирин за главобољу и болове у мишићима, док лекари одавно препоручују да они који су преживели срчани удар сваког дана попију малу дозу да би спречили нови срчани или мождани удар или неке друге здравствене проблеме.

У једном истраживању испитано је више
од 12.000 пацијената, са умереним ризиком
од срчаних проблема, због високог крвног
притисака и нивоа холестерола или
пушења. Резултати су указали да им
аспирин не користи, можда зато
што су користили друге лекове који
су умањивали ризик од
срчаних проблема.

„Јасно је да људи који су преживели срчани или мождани удар могу да имају користи од аспирина. То је веома важно јер умањује опасност од новог можданог и срчаног удара и може да вам продужи живот”, каже лекарка у Презвитеријанској болници у Њујорку Холи Андерсон. У оквиру новог истраживања, научници су испитивали да ли би аспирин могао да спречи првобитне проблеме са срцем. Резултати три одвојене студије показују да то није могуће, преноси „Глас Америке”.

У једном истраживању испитано је више од 12.000 пацијената, са умереним ризиком од срчаних проблема, због високог крвног притисака и нивоа холестерола или пушења. Резултати су указали да им аспирин не користи, можда зато што су користили друге лекове који су умањивали ризик од срчаних проблема. „Ризик од срчаних проблема се временом мења и та промена делом зависи и од нас, односно од начина на који контролишемо одређене узроке и симптоме”, истиче лекар Мајкл Гацијано.

Према резултатима другог истраживања, код више од 15.000 одраслих који имају дијабетес, порасла је опасност од озбиљног крварења.

„Утврдили смо да је опасност од крварења порасла за 30 одсто, због чега се одмах иде у болницу. Углавном због крварења у стомаку, очима и мозгу. Ако се догоди у оку, може да вам угрози вид”, упозорава Џејн Армитиџ са Универзитета Оксфорд. И после истраживања, чије је резултате објавило Европско кардиолошко друштво, савет лекара је и даље исти – аспирин најбоље помаже онима који су већ преживели срчани удар.

(Извор Танјуг)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар