МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АСПИРИНОМ ПРОТИВ РАКА

EPA/Martin Gerten

Овај лек би могао да смањи ризик од смрти код пацијената за 20 одсто.

Истраживачи са Универзитета у Kардифу извршили су систематски преглед 118 објављених посматрачких студија код пацијената са 18 различитих врсти карцинома. Објединили су резултате и пронашли повезаност између узимања аспирина и смањења смртности за 20 одсто на основу прегледа око 250.000 пацијената. Расположиви докази о ефикасности и сигурности аспирина оправдавају његову употребу” као допунски третман код широког спектра карцинома – и о томе треба обавестити пацијенте.

Водећи аутор студије професор Питер Елвод, почасни професор на Универзитету у Kардифу, који је проучавао ефекте аспирина више од 50 година, рекао је:Последњих година мој истраживачки тим и ја смо били изненађени деловањем аспирина на биолошке механизме који су релевантни за карцином – а чини се да је деловање исто код многих различитих карцинома”. Тим научника је након тога донео одлуку да прегледа доступне научне доказе о употреби аспирина као додатног третмана за широк спектар карцинома.Свеукупно смо открили да је било када након дијагнозе рака око 20 одсто више пацијената који су узимали аспирин било у животу, у поређењу са пацијентима који нису узимали аспирин.”

Мали број пацијената је доживео крварење, али није било доказа о смртним случајевима који се могу приписати крварењу код пацијената на аспирину, наводи се у прегледу.Наше истраживање сугерише да аспирин не само да помаже у смањењу ризика од смрти, већ је такође показало да смањује ширење рака у телу – такозвано метастатско ширење”, објаснио је професор Елвод. Аспирин заслужује озбиљно разматрање као помоћно лечење рака, а пацијенти са раком и њихови лекари треба да буду обавештени о доступним доказима. Међутим, Евлод такође наглашава да аспирин није могућа алтернатива било ком другом лечењу.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар