MEĐU IZMEĐU

ASTEROID OMAŠIO ZEMLJU

288 pregleda
Bliže od Meseca (Vikipedija)

U nedelju ujutru (15. aprila) „kosmička stena”, prečnika 45m metara projurila na oko 190.000 kilometara od Zemlje.Kasno je pometnju.

Asteroid koji,prema procenama stručnjaka,ima nešto više od 45 metara u prečniku, prošao je „alarmantno blizu Zemlje”, u nedelju ujutru (15. april), samo nekoliko sati pošto su ga astronomi prvi put primetili.Ovo nebesko telo, nazvano asteroid 2018 GE3, najbliže se Zemlji našlo oko 2 sata i 40 minuta (po severnoameričkom istočnom vremenu), kada je primećenona oko 190.000 kilometara od Zemlje.

Ovaj asteroid bi mogao da bude,čak,do
šest puta veći od meteorita koji je
pao kod ruskog grada Čeljabinska.

To je bliže Zemlji od Meseca, koji orbitira na razdaljini od oko 385.000 kilometara od naše planete. GE3 je, takođe, prošao blizu Meseca, kasnije tog jutra, na svom putu oko Sunca, prenosi „Tajm”. Ovaj asteroid bi mogao da bude,čak,do šest puta veći od meteorita koji je pao kod ruskog grada Čeljabinska. Taj meteorit je eksplodirao iznad centralne Rusije 15. februara 2013. godine.

Kada je veliki kamen ušao u Zemljinu atmosferu izazvao je veliku svetlu munju, a hiljade manjih fragmenata rasulo se po regionu Čeljabinska, razbijajuči prozore i oštećujući atomobile. Komadi meteorita povredili su oko 1.500 ljudi. Da je GE3 ušao u Zemljinu atmosferu, naučnici pretpostvljaju da bi efekti bili slični, samo što bi šteta bila ozbiljnija i veća, uz potencijalno veći broj povređenih.

Asteroid je primetila Lunarna i planetarna laboratorija Univerzitata Arizona u Tusonu, koja je deo NASA-inog projekta Catalina Sky Survey.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar