МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АСТЕРОИД ВАНЗЕМАЉАЦ

С друге звезде (Википедија)

С друге звезде (Википедија)

Астрономи из целог света бацили су се на проучавање свемирског објекта какав до сада нису били у прилици да виде – астероид или комета која је стигла с неке друге звезде.

Сви астероиди и комете које смо досад открили стижу из Сунчевог система и налазе се у орбити око Сунца. Међутим, прошле недеље су телескопом на Хавајима открили први међузвездани објекат, а ради се највероватније о астероиду (или комети) који је успео да побегне гравитационим силама неке друге звезде и да уђе у наш соларни систем.

Због тога су А/2017 U1 прозвали и ванземаљцем. Ради се о објекту величине 400 метара који се креће изузетно брзо (око 25,5 км/с), што је три пута брже од астероида 2012 TC4 који је овог месеца пројурио поред Земље. Због свега су астрономи усмерили телескопе према путањи овог астероида како би открили све што могу о њему.

Први га је открио Роб Верик, истраживач са Института за астрономију на Универзитету на Хаваји. Kако је рекао за НАСА, његово кретање није могло да се објасни нормалном орбитом за астероид или комету у Сунчевом систему. Kомбиновањем података Европске свемирске агенције закључили су да је објект стигао изван Сунчевог система.

„Он има најекстремнију орбиту коју сам икад видео”, рекао је Дејвид Фарноћиа из НАСА-е и додао да има такву путању да је на путу изван Сунчевог система и да се неће вратити. Стигао је из смера сазвежђа Лире и скоро упао вертикално на раван којом орбитирају планете око Сунца. Пројуривши око Сунца, објекат је сада на путу према сазвежђу Пегаза.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар