ТАКНУТО ЋАКНУТО

АУТО ОТПОРАН НА УДАРЦЕ

Мења облик (Википедија)

Мења облик (Википедија)

Возило које изгледа као дечја играчка и то на надувавање могло би да постане део човекове будућности! „Тојода Госеи”, јапански произвођач гумених, пластичних и ЛЕД делова за аутомобиле, представио је на Сајму аутомобила у Токију концепт „флесби II” (Flesby II( који је „отпоран на ударце”.

Салони аутомобила без изузетка представљају новине на пољу ауто-индустрије. Ипак, футуристичких концепт модела нема много. На Сајму аутомобила у Токију можда их је било неколико, али је возило које је јапанска компанија „Тојода Госеи” представила као нешто што ће на улицама бити око 2030. године привукло је највећу пажњу, преноси портал „Кар енд драјвер“”.

Унтрашњи изглед (Википедија)

Реч је о моделу „флесби II” који је, захваљујући специјалној заштити, „отпоран на ударце”. За возило необичног изгледа једино би могло да се каже да је налик на дечју играчку на надувавање. Према речима представника компаније „Тојода Госеи”, при прављењу „флесбија” коришћена је гума која мења облик. Такав материјал штити спољашњи (и, наравно, унутрашњи) део возила од удараца за разлику од ербегова који су традиционално у унутрашњости аутомобила.

„Распоредили смо ербегове, који су обично у унутрашњости, по спољним деловима возила попут хаубе и браника да бисмо заштитили тело аутомобила”, истакао је Такаши Ишикава из компаније „Тојода Госеи” и додао да гумени делови могу електронски да се померају и да потпуно измене облик аутомобила. Идеја о оваквом возилу родила се још 2013. године.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар