MEĐU IZMEĐU

AUTO-PUTEVI ZA PČELE

206 pregleda

U Holandiji grade ono što su nazvali hoteli za pčele da bi spasili ovu vrstu insekata. To su učinili jer je polovina od ukupnog broja domaćih pčela ugroženo. Spomenuto nije jedini doprinos njihovom očuvanju u ovoj državi.Prema vladinim podacima, 75 posto useva hrane zavisi od oprašivača i zemlja je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svetu. Zbog toga je pretnja po počele veliki problem za Holandiju.

Da bi rešila ovaj problem, odlučila je da napravi prostor gde će pčele boraviti i hraniti se. Jedan ovakav prostor napravljen je u gradu Utrehtu.

„Hotel” se nalazi na velikom bilbordu, sa 200 mesta da se pčele gnezde.Oko njega se nalazi prostor od 7.000 metara kvadratnih s divljim cvećem. Osim toga, u Utrehtu je na krovovima 316 autobuskih stanica napravljeno stanište za pčele i druge insekte.U Amsterdamu je zabranjeno korišćenje pesticida na javnim zelenim površinama i odlučeno je da se sade domaće vrste biljki. Time je u ovom gradu diverzitet pčelinjih vrsta porastao za 45 posto od 2000. godine.

U Holandiji, takođe, prave ono što zovu auto-putevi za pčele”. To podrazumeva sađenje velike količine divljeg cveća duž glavnih saobraćajnica, a sve da bi ovaj insekt imao više hrane.Zahvaljujući navedenim merama, broj pčela u holandskim urbanim sredinama se počeo stabilizovati, objavio je Svetski ekonomski forum (WEF).

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar