MEĐU IZMEĐU

AUTO „ZLATNOG PRESEKA”

230 pregleda

Lepota je relativna, i gotovo uvek se krije u oku posmatrača. Međutim, ove uzrečice nisu zaustavile čoveka da pokuša da je stavi u matematičku formulu – jednačinu zlatnog preseka, koja se koristi za određivanje savršenstva utvrđivanjem proporcija predmeta.

Prema nauci, najlepši automobil dolazi iz Italije, a odmah iza njega nalazi se američki, pa ponovo italijanski, pa britanski.CaRWow, poznati kanal Jutjubu koji se bavi upoređivanjem raznih automobila, odlučio je da primeni navedenu formulu na automobile iz poslednjih 70 godina, prenosi Jutarnji.hr.Za utvrđivanje zlatnog preseka” korišćene su različite tačke automobila, poput prednjih svetala, bočnih ogledala i uglova vetrobranskog stakla. Navedeni podaci su zatim upotrebljeni za izračunavanje mera udaljenosti da bi se utvrdilo koliko dizajn automobila sledi zlatni presek”.

Zlatni presek datira unazad 2.500 godina i to je matematička jednačina koja se koristi kao merilo za idealne proprocije u arhitekturi i umetnosti u potrazi za savršenstvom, čiji je veliki obožavalac bio Mikelanđelo slikajući Stvaranje Adama”na tavanici Sikstinske kapele.

U novije vreme često se primenjuje za analizu lepote ljudskih lica i slično, ali ovog puta i za odgovor na pitanje – koji je najlepši automobil na svetu?Prvi na toj listi našao se jedinstveni dizajn Ferrari Monze SP1iz 2019. godine. Čak 61,75 odsto proporcija ovog modela u skladu je sa zlatnim presekom”. Iznenađuje je da je reč o jedinom automobilu iz poslednje decenije koji je pronašao mesto među prvih deset.

Drugo mesto pripalo je legendi – Fordu GT40iz 1964. godine sa rezultatom od 61,64 odsto, koji je davne 1966. godine prekinuo Ferarijev niz na poznatoj evropskoj trci 24 sata Le Mana”, i nastavio da pobeđuje u sledeće tri godišnje. Pobeda GT40 bila je prva američkog proizvođača na istoimenoj trci, pa je u to vreme predstavila prekretnicu u automobilskom inženjerstvu.

Ferrari 330 GTC Speciale iz 1967, Lotus Elite iz 1975. i Ferrari 250 GTO iz 1962. našli su se, uz Monzu i GT40, u top pet na ovoj lestvici. Šesto mesto pripalo je Chevrolet Corvetti C2 Stingray iz 1962, zatim Ferrari 330 P4 iz 1967, Alfa Romeo Alfetta iz 1974, Lamborghini Miura iz 1966. i na kraju Maserati Indy iz 1969. godine.

(Izvor Nova.rs)

O autoru

administrator

Ostavite komentar