MEĐU IZMEĐU

AVIONI LETE NA VODU?

305 pregleda
Ilustracija

Znanstvenici napravili gorivo samo od vode, ugljen-dioksida i sunčeve svetlosti.

S obzirom na cene, koje su proteklih meseci otišle u nebo, bilo kakvo rešenje što podrazumeva jeftinije gorivo, a i ekološki je prihvatljivo, zaista zvuči fenomenalno.Švajcarski naučnici tvrde da su otkrili kako da letovi aviobima postanu ekološki prihvatljiviji i smanje svoj ugljenični otisak.U studiji objavljenoj u časopisu Nature, opisali su da su izgradili solarni toranj koji je ključan za proces proizvodnje ekološki prihvatljivog goriva. Objasnili su kako on koristi sunčevu energiju za proizvodnju sintetičke alternative gorivu, koja se može koristiti umesto fosilnog goriva.

Solarna rafinerija na krovu (ETH Zurich/Alessandro Della Bella)

„Kerozin” koji proizvodi ovaj solarni toranj (solarna rafinerija, kako ju zovu autori), navodno bi se mogao bez problema koristiti u vazduhoplovstvu, ne zahteva posebne uslove za skladištenje, a ni prilagođavanje postojećih letelica.S našom solarnom tehnologijom, pokazali smo da možemo proizvesti sintetički kerozin od vode i ugljen-dioksida, umesto iz fosilnih goriva, piše u objavi za medije koju potpisuje jedan od koautora studije, profesor na ETH Cirih, Aldo Štajnfeld. Količina ugljen-dioksisa koja se emituje u toku izgaranja kerozina u mlaznom motoru jednaka je onoj koja se konzumira tokom proizvodnje u solarnoj elektrani. To znači da je gorivo ugljenično neutralno, pogotovo ako koristimo ugljen-dioksid koji hvatamo direktno iz vazduha. A tome se nadamo u ne tako dalekoj budućnosti.”

Za sada ova solarna rafinerija proizvodi oko jednog decilitra sintetičkog kerozina dnevno. No, treba imati na umu da je izgrađena da bi se dokazao koncept i sprovela studija. Za proizvodlju količina dnevno potrebnih u celom svetu, izgraditi puno više znatno većih solarnih rafinerija.

(Ilustracija Sintetički kerozin: ETH Zurich/Alessandro Della Bella)

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar