PANDORINA KUTIJA

BAKTERIJA SMRTI U VODI

1.685 pregleda
Shutterstock

Akutna plućna infekcija je najčešći oblik. Početak može biti nagao ili postupan, s glavoboljom, anoreksijom, pleuralnim ili tupim bolovima u prsnom košu i generalizovanim mialgijama.

 

Potecijalno smrtonosna vrsta bakterije koja se prije nalazila samo u dijelovima južne Azije, Afrike i Australije prvi put je otkrivena u uzorcima tla i vode u SAD, saopšteno je iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).Burkholderia pseudomallei može uzrokovati melioidozu koja je na svetu imala visok ishod smrtnih slučajeva. U SAD se obično svake godine otkrije desetak primera te bolesti kod onih koji su putovali u inostranstvo.

Međutim, sada je CDC objavio da je bakterija pronađena u uzorcima tla i vode duž obale Meksičkog zaliva gde u Misisipiju, pa je izdao zdravstveno upozorenje lekarima širom zemlje da paze na simptome melioidoze, piše NBC News.Nije poznato koliko se dugo bakterija nalazi u okolini i gde bi je još moglo biti u SAD”, stoji u saopštenju CDC-ja.

„Bolovi u mišićima mogu biti jako izraženi. Ponekad se javljaju znakovi artritisa ili meningitisa. Plućni znakovi ne moraju biti izraženi, a mogu obuhvatati krepitacije, hropce i pleuralno trenje.”

Melioidoza se ispoljava pneumonijom, septihemijom i lokalizovanom infekcijom u različitim organima.Infekcija može biti asimptomatska ili ostati godinama latentna. Smrtnost je manja od 10%, osim u akutnoj septičnoj melioidozi koja je često smrtonosna. Akutna plućna infekcija je najčešći oblik. Početak može biti nagao ili postupan, s glavoboljom, anoreksijom, pleuralnim ili tupim bolovima u prsnom košu i generalizovanim mialgijama. Vrućica je obično iznad 39 Celzijusovih stepeni.

„Diseminirana septihemija počinje naglo, sa septičkim šokom i zahvatanjem brojnih organa, uz dezorijentaciju, izrazitu dispneju, jaku glavobolju, faringitis, kolike u gornjem delu abdomena, proliv i pustulozne promene na koži. Bolesnik je visokofebrilan, hipotenzivan, tahipnoičan, ima svetlo crveni osip po koži i cijanozu”, piše MSD.Bolovi u mišićima mogu biti jako izraženi. Ponekad se javljaju znakovi artritisa ili meningitisa. Plućni znakovi ne moraju biti izraženi, a mogu obuhvatati krepitacije, hropce i pleuralno trenje.”

Melioidoza se može lečiti određenim intravenskim antibioticima, no bitno je na vreme postaviti ispravnu dijagnozu.Infektološkinja il Vederhed sa Medicinskog fakulteta Bejlor u Hjustonu kaže da nije iznenađena što je bakterija otkrivena u tlu i vodi SAD: „Duž obale Meksičkog zaliva imamo suptropsku klimu, zato je toplo i vlažno. Ovo je pogodno okruženje za Burkholderia-u pseudomallei. Ova bakterija se potencijalno može proširiti bilo gde duž obale Meksičkog zaliva i mogla bi postati endemska.

Ova bakterija je pronađena i prošle godine u kontaminiranom spreju za aromaterapiju uvezenom iz Indije, pri čemu su se razbolele četiri osobe iz Džorcije, Kanzasa, Minesote i Teksasa. Dvoje je umrlo, uključujući petogodišnjeg dečaka.

Stručnjaci su otkrili bakteriju u tlu nakon što su dve osobe koje nisu bile u srodstvu, ali su živele blizu jedna druge u Misisipiju, obolele od melioidoze – jedna 2020, a druga 2022. godine. Oba pacijenta su hospitalizovana sa sepsom i upalom pluća. Oporavila su se nakon lečenja antibioticima.CDC navodi da su u uzorcima tla i površinske vode u blizini domova pacijenata pronađene bakterije Burkholderia pseudomallei.

Ova bakterija je pronađena i prošle godine u kontaminiranom spreju za aromaterapiju uvezenom iz Indije, pri čemu su se razbolele četiri osobe iz Džorcije, Kanzasa, Minesote i Teksasa. Dvoje je umrlo, uključujući petogodišnjeg dečaka. Druga dva pacijenta su imala trajne telesne i psihičke probleme. Kompanija „Volmart”, koja je prodavala uvezeni proizvod, opozvala je gotovo 4.000 boca tog spreja.

Iako je B. pseudomalleisada pronađena u tlu i vodi SAD, stručnjaci za zarazne bolesti kažu da je malo verovatno da će bakterija uzrokovati značajne probleme.Da biste se njome zarazili potrebna je značajna izloženost, bilo putem otvorene rane ili gutanja”, objasnio je infektolog Kris Vuds s medicinske škole Djuk global helt institjut.CDC je naveo da bi građani koji žive uz obalu Meksičkog zaliva trebalo da preduzmu dodatne mere opreza kada su u kontaktu s tlom ili lokvama vode, odnosno da bi bilo dobro nositi čizme i pokriti otvorene rane.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar