ПАНДОРИНА КУТИЈА

БАКТЕРИЈА СМРТИ У ВОДИ

Shutterstock

Shutterstock

Акутна плућна инфекција је најчешћи облик. Почетак може бити нагао или поступан, с главобољом, анорексијом, плеуралним или тупим боловима у прсном кошу и генерализованим миалгијама.

 

Потецијално смртоносна врста бактерије која се прије налазила само у дијеловима јужне Азије, Африке и Аустралије први пут је откривена у узорцима тла и воде у САД, саопштено је из америчког Центра за контролу и превенцију болести (CDC). Burkholderia pseudomallei може узроковати мелиоидозу која је на свету имала висок исход смртних случајева. У САД се обично сваке године открије десетак примера те болести код оних који су путовали у иностранство.

Међутим, сада је CDC објавио да је бактерија пронађена у узорцима тла и воде дуж обале Мексичког залива где у Мисисипију, па је издао здравствено упозорење лекарима широм земље да пазе на симптоме мелиоидозе, пише NBC News.Није познато колико се дуго бактерија налази у околини и где би је још могло бити у САД”, стоји у саопштењу CDC-ја.

„Болови у мишићима могу бити јако изражени. Понекад се јављају знакови артритиса или менингитиса. Плућни знакови не морају бити изражени, а могу обухватати крепитације, хропце и плеурално трењe.”

Мелиоидоза се испољава пнеумонијом, септихемијом и локализованом инфекцијом у различитим органима.Инфекција може бити асимптоматска или остати годинама латентна. Смртност је мања од 10%, осим у акутној септичној мелиоидози која је често смртоносна. Акутна плућна инфекција је најчешћи облик. Почетак може бити нагао или поступан, с главобољом, анорексијом, плеуралним или тупим боловима у прсном кошу и генерализованим миалгијама. Врућица је обично изнад 39 Целзијусових степени.

„Дисеминирана септихемија почиње нагло, са септичким шоком и захватањем бројних органа, уз дезоријентацију, изразиту диспнеју, јаку главобољу, фарингитис, колике у горњем делу абдомена, пролив и пустулозне промене на кожи. Болесник је високофебрилан, хипотензиван, тахипноичан, има светло црвени осип по кожи и цијанозу”, пише MSD. Болови у мишићима могу бити јако изражени. Понекад се јављају знакови артритиса или менингитиса. Плућни знакови не морају бити изражени, а могу обухватати крепитације, хропце и плеурално трењe.”

Мелиоидоза се може лечити одређеним интравенским антибиотицима, но битно је на време поставити исправну дијагнозу. Инфектолошкиња Џил Ведерхед са Медицинског факултета Бејлор у Хјустону каже да није изненађена што је бактерија откривена у тлу и води САД: „Дуж обале Мексичког залива имамо суптропску климу, зато је топло и влажно. Ово је погодно окружење за Burkholderia pseudomallei. Ова бактерија се потенцијално може проширити било где дуж обале Мексичког залива и могла би постати ендемска.

Ова бактерија је пронађена и прошле године у контаминираном спреју за ароматерапију увезенoм из Индије, при чему су се разболеле четири особе из Џорције, Kанзаса, Минесоте и Тексаса. Двоје је умрло, укључујући петогодишњег дечака.

Стручњаци су открили бактерију у тлу након што су две особе које нису биле у сродству, али су живеле близу једна друге у Мисисипију, оболеле од мелиоидозе – једна 2020, а друга 2022. године. Оба пацијента су хоспитализована са сепсом и упалом плућа. Опоравила су се након лечења антибиотицима. CDC наводи да су у узорцима тла и површинске воде у близини домова пацијената пронађене бактерије Burkholderia pseudomallei.

Ова бактерија је пронађена и прошле године у контаминираном спреју за ароматерапију увезенoм из Индије, при чему су се разболеле четири особе из Џорције, Kанзаса, Минесоте и Тексаса. Двоје је умрло, укључујући петогодишњег дечака. Друга два пацијента су имала трајне телесне и психичке проблеме. Компанија „Волмарт”, која је продавала увезени производ, опозвала је готово 4.000 боца тог спреја.

Иако је B. pseudomallei сада пронађена у тлу и води САД, стручњаци за заразне болести кажу да је мало вероватно да ће бактерија узроковати значајне проблеме.Да бисте се њоме заразили потребна је значајна изложеност, било путем отворене ране или гутања”, објаснио је инфектолог Крис Вудс с медицинске школе Дјук глобал хелт инститјут. CDC је навео да би грађани који живе уз обалу Мексичког залива требалo да предузму додатне мере опреза када су у контакту с тлом или локвама воде, односно да би било добро носити чизме и покрити отворене ране.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар