MEĐU IZMEĐU

BAKTERIJA VANZEMALJAC

373 pregleda
Anton Škaplerov (Vikipedija)

Na spoljnim površinama Međunarodne svemirske stanice pronađena je živa bakterija vanzemaljskog porekla.

Ruski kosmonaut Anton Škaplerov izjavio je da bakterija nije bila tamo tokom lansiranja stanice 1998. godine, već da je verovatno „doletela odnekud iz svemira”. Škaplerov je, za rusku agenciju Tas izjavio da su astronauti bakteriju pronašli dok su uzimali uzorke sa trupa stanice.

„Pokazalo se da ti brisevi sadrže bakteriju, koja nije tu bila tokom lansiranja stanice”, rekao je on, dodajući da se, bar za sada, čini da ona ne predstavlja opasnost. Bakterija je testirana na samoj stanici, koja se nalazi u Zemljinoj orbiti, i nakon što je utvrđeno da nije štetna za ljude, detaljnija proučavanja će biti nastavljena na Zemlji.

Ranije se događalo da se bakterije sa
Zemlje prenesu na Svemirsku stanicu.

Ruski astronaut, koji će u decembru otići u svoju treću misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu, kao deo ekspedicije 54, tvrdi da svemirska bakterija nije opasna za ljude. „Ranije se događalo da se bakterije sa Zemlje prenesu na Svemirsku stanicu. Slučajno bismo je uneli na tablet računaru zajedno sa različitim materijalima koje su smestili u stanicu kako bismo proučavali ponašanje materijala u svemiru”, objasnio je Škaplerov.

Astroanuti su otkrili da bakterije preživljavaju i vakuumu, nakon što su poslate sa Zemlje. Naučnici sa Univerziteta Kolorado otkrili su da neke bakterijske ćelije menjaju oblik u svemiru kako bi preživele napade uobičajenih lekova koji ih uspešno uništavaju na Zemlji. „Znamo da se bakterije drugačije ponašaju u svemiru. Potrebne su veće koncentracije antibiotika da bi bile ubijene”, rekao je glavni autor tog istraživanja Luis Zea.

Tokom eksperimenata, sprovedena je sistematska analiza menjanja fizičkog izgleda bakterije. Naučnici su proučavali bakteriju ešerihiju koli. Rezultat istraživanja je povećao zabrinutost, ne samo zbog astronauta koji su često izloženi u svemiru, nego i zbog svih stanovnika Zemlje.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar