МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БАНАНЕ НЕИЗОСТАВНЕ

Shutterstock

Нутриционисти истичу да је банана богата калијумом, магнезијумом и витамином C као основним нутријентима који су вашем организму потребни.

Појединци следећи принципе дијете без угљених хидрата избацују банане из јеловника и на тај начин директно утичу на своје здравље, пише Eat This Not That. Поставља се питање шта све може да се догоди у вашем телу ако избаците банане из исхране?

Нарушен имунитет

Банане, а нарочито незреле банане, изврстан су извор отпорног скроба. Он има пребиотички ефекат, што значи да храни добре бактерије у вашим цревима. Ако престанете да једете банане, добрим бактеријама ускраћујете храну која им је неопходна за живот. Према истраживању објављеном у часопису Frointiers in Immunology, довољан унос пребиотичких влакана јача имунитет. Али ускраћивањем такве хране утичете на слабљење имунитета.

Тежи опоравак

Ако желите ефикасно вежбање и притом избегавате протеинске плочице или спортска пића, поједите банану. Просечна банана садржи око 517 милиграма калијума што представља 11 одсто препоручене дневне дозе тог минерала чији је недостатак повезан с грчевима у мишићима. Студија коју је објавио PLoS One откива да су банане ефикасне у смањењу упалних процеса након вежбања и помажу појачаном лучењу допамина код спортиста након вежбања боље него пића намењена за опоравак.

Чешће сте гладни

Можда мислите да ћете избацивањем банана из јеловника смањити вишак килограма, али код многих то има сасвим супротан ефекат. Студија коју је објавио Journal of Functional Foods показала је да скроб који садрже банане a испитаници их конзумирали пре оброка резултира смањењем укупног калоријског уноса за 14 одсто. Kод уноса зрелих банана тај хемијски процес је мање вероватан, али банане и даље помажу у губитку килограма.

Склонији заразама

Ако сваке године добијете грип, онда би банане дефинитивно требало да остану на вашем јеловнику. Студија из 2020. године коју је објавио PNAS открила је да лектин из банане, врста влакна која се везује за шећер, има антивирусна својства кад је реч о више сојева грипа. Иако банане помажу имунитету, од вирусних зараза се штитите и редовитим прањем руку и уравнотеженом исхраном.

Повишен притисак

Студија објављена у часопису Hypertension открила је да храна богата калијумом помаже у снижавању повишеног крвног притиска на сличан начин као и лекови који се користе у ту сврху. То је разлог више да ово воће конзумирате, али имајте у виду да банане никако нису замена за лекове.

Ризик од можданог удара

Високи крвни притисак је озбиљан фактор ризика за мождани удар. Ускраћивањем хране богате калијумом приближавате се тој ризичној групи, а студија објављена у часопису BMJ открила је да људи који једу храну богату калијумом имају 24 одсто мањи ризик од можданог удара.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар