ТАКНУТО ЋАКНУТО

БЕЛЦИ ИНТЕЛИГЕН ТНИЈИ!?

Џејмс Вотсон (Jose Mendez)

Џејмс Вотсон, који је педесетих година прошлог века заједно с Франсисом Kриком открио структуру ДНK, рекао је у документарцу да су гени одговорни за разлику у интелигенцији између белаца и црнаца.

Америчком нобеловцу Џејмсу Вотсону, који је открио структуру ДНK, одузете су почасне титуле пошто је у новом документарном филму показао да није одустао од расистичких становишта, објавио је Си-Ен-Ен. Вотсон, који је 50-тих година прошлог века заједно с Франсисом Kриком открио структуру ДНK, рекао је у документарцу да су гени одговорни за разлику у интелигенцији између белаца и црнаца.

Kолд Спринг Харбур лабораторија (CSHL), коју је Вотсон водио од 1968. до 1993. године, коментар 90-годишњег бившег шефа назвала је „срамотним”. Лабораторија је саопштила да „недвосмислено одбацује неутемељена и безобзирна лична становишта” овог научника. Додаје да су његове изјаве „за сваку осуду и да немају везе са науком”.

Нобеловац је 2007. британском листу
„Сандеј тајмс” рекао да је „био дубоко
забринут за будућност Африке” јер „се све
наше социјалне политике темеље на
чињеници да је њихова интелигенција као
наша, док истраживања показују супротно”.

Славни молекуларни биолог је додао да, иако се надао да су сви људи једнаки, „људи који запошљавају црнце установили су да то није истина”. Вотсон је 2007. британском листу „Сандеј тајмс” рекао да је „био дубоко забринут за будућност Африке” јер „се све наше социјалне политике темеље на чињеници да је њихова интелигенција као и наша, док истраживања показују супротно”.

Илустрација (Википедија)

Kолд Спринг Харбур лабораторија га је због тих изјава лишио свих административних дужности, али му је све досад задржао почасне титуле. И док се Вотсон извинио за изјаве из 2007. године, у документарцу „Амерички великани: декодирање Вотсона” приказаном 2. јануара рекао је да није променио своје мишљење. Била је то последња у низу расистичких и ксенфобних изјава које су обележиле Вотсонову каријеру.

Године 1997. британски „Сандеј телеграф” пренео је његову изјаву да би женама требало допустити да абортирају без обзира на разлог, „чак и ако фетус носи ген за хомосексуалност”. На предавању 2000. године, Вотсон је говорио о томе постоји веза између телесне тежине и амбициозности људи, и између боје коже и сексуалне вештине.

„Зато су латиноамериканци добри љубавници”, рекао је Вотсон, према Асошиејтед пресу, који је цитирао људе који су били на предавању. „Никад нисте чули за енглеског љубавника. Само за енглеског пацијента”. У британском документарцу из 2003, добитник Нобелове награде за медицину 1962. сугерисао је да је глупост генетска болест коју треба лечити, наводи Си-Ен-Ен.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Vidim držite ovo već četvrtu nedelju pa reših da vam pišem.Tačno je da su belci obdareniji umom ali bi većina menjala um za obdarenost crnaca.Sad hajd’ u zdravlje.

Оставите коментар